AV-TEST.org a publicat rezultatele unui nou test de laborator realizat în lunile martie și aprilie 2017. La acest test au participat un număr de 18 soluţii de securitate, platforma folosită pentru testarea produselor fiind Windows 10 (64 bit).
Criteriile de departajare luate în calcul au fost următoarele:
- Protecţia împotriva infecţiilor malware (viruși, viermi, troieni,etc.)
- Performanță (impactul produsului de securitate asupra sistemului în utilizarea zilnică – site-uri vizitate, descărcarea/instalarea/rularea de programe, copierea datelor)
- Impactul software-ului de securitate asupra gradului de utilizare a calculatorului, alarmele false generate la accesarea de site-uri legitime, programe legitime instalate detectate ca malware precum și blocarea unor acțiuni legitime ale diverselor programe instalate (valorile mai mici indică rezultate mai bune)
- Produsele de securitate au fost evaluate timp de 2 luni (martie și aprilie 2017) printr-un test de tip „Real-World” (protecția împotriva atacurilor malware de tip zero-day, inclusiv amenințări web și viruși răspândiți prin e-mail – 163 probe utilizate), dar și a unui test pentru detectarea malware-ului descoperit în ultimele două luni (set de referință AV-TEST – 13.681 probe utilizate).
Maximum posibil pentru fiecare din cele trei criterii de departajare a produselor de securitate testate a fost de 6 puncte.
În ceea ce privește protecţia împotriva infecţiilor malware, un număr de 10 produse au primit maximum de puncte, în timp ce produsele Bullguard Internet Security, McAfee Internet Security, Microsoft Windows Defender și MicroWorld eScan Internet Security au obținut cel mai mic punctaj (4,5 puncte).
Avira Antivirus Pro, Bitdefender Internet Security, BullGuard Internet Security, Kaspersky Lab Internet Security, MicroWorld eScan Internet Security, Norton Security și Trend Micro Internet Security au fost singurele produse ce au obținut punctajul maxim la testele de performanță, codașele la această categorie de testare fiind ESET Internet Security și K7 Computing Total Security (4 puncte).
La categoria „Impactul software-ului de securitate asupra gradului de utilizare a calculatorului” doar 5 produse implicate în testul efectuat au obținut un punctaj maxim.
Avast Free AntiVirus, singurul produs freeware testat în acest test de laborator, a obținut rezultate foarte bune la categoriile „Protecție” și „Impactul software-ului de securitate asupra gradului de utilizare a calculatorului”, dar a avut ceva probleme la categoria „Performanță” .
Marii câștigători în acest nou test de laborator realizat de AV-TEST au fost Avira Antivirus Pro și Kaspersky Lab Internet Security, aceste produse obținând maximum de puncte la toate categoriile de testare.
Recomandate de AV-TEST mai sunt produsele de securitate Bitdefender Internet Security, Norton Security și Trend Micro Internet Security.
Rezultate bune în acest test au mai obținut F-Secure Safe, AVG Internet Security și G Data InternetSecurity.
Windows Defender (v.4.10), antivirusul integrat în Windows 10, a obținut scorul total de 15 puncte (4,5 puncte pe partea de protecție).