Acasă Antivirus Care este antivirusul cu cel mai mic, dar și cu cel mai...

Care este antivirusul cu cel mai mic, dar și cu cel mai mare consum de resurse (Test AV-Comparatives – aprilie 2022)

292

Majoritatea utilizatorilor aleg să-și instaleze un produs de securitate pentru PC-ul lor în funcție de capacitățile lui de protecție și detecție a amenințărilor, dar să nu uităm că un criteriu foarte important este și impactul produsului instalat asupra performanțelor calculatorului.

Care este antivirusul cu cel mai mic, dar și cu cel mai mare consum de resurse (Test AV-Comparatives - aprilie 2022)

Pentru a afla care program de tip security suite este mai performant cu un consum scăzut de resurse, AV-Comparatives a dat recent publicităţii testul de performanță realizat pe luna aprilie 2022.

La test au participat 17 produse, iar criteriile de testare au fost: copierea fişierelor, arhivare şi dezarhivare, instalare şi dezinstalare programe, lansare aplicaţii și descărcare de pe internet, navigare pe web, dar și PC Mark 10 Professional Testing Suite.

Sistemul de operare folosit pentru testare a fost un Windows 10, versiunea 21H2 (64-Bit), cu softurile de securitate instalate cu setările implicite (default) și conexiune la internet activă. 

Baseline system: Intel Core i3 machine with 4GB RAM and SSD drive

S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast şi very fast pentru fiecare din criteriile alese la testare. 

La primul criteriu (Copierea fişierelor) s-au făcut două teste: testul iniţial (la prima rulare) şi un al doilea test, unde s-a ales opţiunea de a nu scana fişierele deja scanate deja în primul test (unele produse anti-virus ignoră anumite tipuri de fișiere pentru mărirea vitezei de scanare*).

Majoritatea produselor testate au obţinut fast și very fast la ambele rulări. Microsoft Windows Defender (Windows Security) a fost singurul produs care a obținut slow la prima rulare. 

La criteriul arhivare şi dezarhivare, doar Kaspersky şi Total Defense au obținut calificativul mediocre.

La testarea în ceea ce priveşte instalarea sau dezinstalarea unui program, Microsoft Windows Defender (Windows Security) şi Total Defense au fost singurele produse care au obţinut calificativul mediocre. 

La impactul asupra deschiderii unor aplicaţii/documente (Word, Excel, PowerPoint și documentele PDF), rezultatele au fost în general bune și foarte bune pentru toate produsele testate, cu o singură excepție: Malwarebytes (mediocre pentru ambele teste efectuate la acest criteriu).

La impactul asupra descărcărilor de pe internet, rezultatele produselor testate a fost very fast.

La impactul atunci când se navighează pe web, rezultatele au fost foarte bune (very fast) pentru toate produsele de securitate, cu o singură excepţie: Trend Micro (fast).

NOTĂ: La testul PC Mark se testează operaţiuni ce includ criptarea, decriptarea, codarea video, rularea unui joc, viteză rețea, accesul la disc etc.

Pe primul loc la finalul tuturor testelor s-a aflat K7, care a avut și cel mai mic scor la impactul asupra performanţelor calculatorului, urmat la mică distanță de produsul Panda.

Microsoft Windows Defender (Windows Security) şi Total Defense sunt produsele de securitate cu cel mai mare consum de resurse.

Rezultatele testului:

* Pentru a fi siguri că toate fișierele sistemului sunt scanate, AV-Comparatives recomandă scanarea totală/completă a sistemului în mod regulat.

RecomandareDacă aveți un PC mai slab/vechi sau pur și simplu nu vreți ca produsul de securitate să contribuie negativ la încetinirea calculatorului, țineți cont de aceste rezultate.

Testul complet îl puteţi studia aici.