FLASH DEALS

Despre pirateria software

Pirateria software este copierea, distribuirea sau utilizarea ilegală a software-ului. Este o „afacere” atât de profitabilă încât a atras atenția grupurilor de crimă organizată în multe țări. Potrivit Business Software Alliance (BSA), aproximativ 36% din software-ul folosit în prezent la nivel mondial este furat.

 

Despre pirateria software

Ce este pirateria software

Pirateria software este de mult timp o problemă mondială. Valoarea comercială a software-ului piratat este de peste 19 miliarde de dolari doar în America de Nord și Europa de Vest și de peste 27 miliarde de dolari în restul lumii (conform datelor din 2018). Conform Global Software Survey din 2018, doar 37% din software-ul instalat pe calculatoarele personale este software licențiat.

Pirateria software nu necesită un hacker sau un codificator calificat. Orice persoană obișnuită cu un computer poate deveni un pirat software dacă nu cunoaște legile software. Cu un impact atât de răspândit, este important să înțelegem ce este pirateria software și pericolele pe care le prezintă.

Când achiziționați un pachet software comercial, este inclus un acord de licență pentru utilizatorul final (EULA) pentru a proteja acel program software împotriva încălcării drepturilor de autor. În mod obișnuit, licența prevede că puteți instala copia originală a software-ului cumpărat de pe un computer și că puteți face o copie de rezervă în cazul în care originalul este pierdut sau deteriorat. Sunteți de acord cu acordul de licență atunci când deschideți pachetul software (acesta se numește licență shrink wrap), când deschideți plicul care conține discurile software sau când instalați software-ul.

Pirateria software se aplică în principal software-ului comercial cu funcții complete. Versiunile de software comerciale limitate sau limitate în funcție de timp, denumite shareware, sunt mai puțin susceptibile să fie piratate, deoarece acestea sunt disponibile gratuit. În mod similar, freeware-ul, un tip de software care este protejat de drepturi de autor, dar distribuit gratuit fără taxă, oferă, de asemenea, puține stimulente pentru piraterie.

Tipuri de piraterie software

Software-ul ilegal este disponibil oriunde, oricui, oricând. Următoarele sunt câteva dintre metodele prin care copii ilegale de software circulă printre utilizatorii de calculatoare.

Softlifting – Cel mai obișnuit tip de piraterie, softlifting (numit și softloading) înseamnă împărtășirea unui program cu cineva care nu este autorizat prin acordul de licență pentru a-l utiliza. O formă comună de softlifting implică achiziționarea unei singure copii licențiate a software-ului și apoi instalarea software-ului pe mai multe calculatoare, cu încălcarea termenilor de licență. Acest tip de piraterie este practicat în special în campusurile universitare, dar și în companii. 

Încărcarea pe hard disk –  Adesea comisă de dealerii de hardware, această formă de piraterie implică încărcarea unei copii neautorizate de software pe un computer care este vândut utilizatorului final. Acest lucru face ca tranzacția să fie mai atractivă pentru cumpărător, fără niciun cost pentru dealer. De obicei, dealerul nu oferă cumpărătorului manuale sau CD-uri originale ale software-ului. Acesta este modul în care sistemele de operare sunt adesea piratate.

Închiriere –  Închirierea implică pe cineva care închiriază o copie a software-ului pentru utilizare temporară, fără permisiunea titularului dreptului de autor. 

Dezlegarea/Separarea OEM – Adesea denumită „dezagregare”, această formă de piraterie înseamnă vânzarea de software independent destinat inițial să fie inclus cu un produs de însoțire specific. 

Contrafacere –  contrafacerea înseamnă producerea de copii false ale unui software, făcându-l să pară autentic. Aceasta presupune furnizarea cutiei, CD-urilor și manualelor, toate concepute pentru a arăta cât mai mult ca produsul original. Produsele Microsoft sunt cele mai frecvent contrafăcute, datorită utilizării pe scară largă a acestora. 

Pirateria online –  Cea mai rapidă formă de piraterie este pirateria pe Internet. Odată cu numărul tot mai mare de utilizatori online și cu viteza de conectare în creștere rapidă, schimbul de software pe Internet a crescut enorm. În trecut, sistemele de forumuri (BBS) erau singurul loc unde se putea descărca software piratat. În prezent, există zeci de mii de site-uri „warez”, dar și multe site-uri de torrente care oferă descărcări nelimitate oricărui utilizator. Adesea, software-ul furnizat prin aceste site-uri este spart pentru a elimina toate schemele de protecție împotriva copiilor.

Consecințe

Consecințele pirateriei software sunt:

  • Șanse mari ca software-ul să funcționeze defectuos 
  • Lipsa asistenței pentru program, cum ar fi instruire, upgrade-uri, asistență pentru clienți și remedieri de erori
  • Nu există garanție și software-ul nu poate fi actualizat
  • Riscul crescut de a vă infecta computerul cu malware, viruși sau adware
  • PC încetinit
  • Repercusiuni legale datorate încălcării dreptului de autor

Legislația din România:

Pirateria software este o problemă majoră care afectează organizațiile și dezvoltatorii. În consecință, companiile trebuie să implementeze sisteme de protecție anti-piraterie pe produsele lor bazate pe software.

P.S. Valoarea comercială a programelor piratate utilizate în România depășea 150 de milioane de dolari în 2018.

SURSA