Acasă IT News Fraudele legate de plată online cresc cu 208% în timpul sezonului Black...

Fraudele legate de plată online cresc cu 208% în timpul sezonului Black Friday

50
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Creșterea atacurilor de tip phishing, care imită paginile de plată electronică, a fost observată în perioada premergătoare evenimentelor Black Friday. Numărul total de atacuri de tip phishing financiar deghizat în sisteme de plată electronică s-a dublat din septembrie (627.560) până în octombrie 2021 (1.935.905), ceea ce indică o creștere cu 208%. Acest lucru, dar și alte constatări sunt evidențiate în raportul realizat de Kaspersky „Black Friday 2021: How to Have a Scam-Free Shopping Day”.

Fraudele legate de plată online cresc cu 208% în timpul sezonului Black Friday

Sezonul reducerilor atrage atenția cumpărătorilor și retailerilor; cu toate acestea, este, de asemenea, o oportunitate preferată a infractorilor cibernetici care nu ezită să păcălească cumpărătorii online prin crearea de pagini false care imită cele mai mari platforme ale retailerilor, dar și sistemele de plată electronică.

În primele zece luni ale anului 2021, produsele Kaspersky au detectat peste 40 de milioane de atacuri de tip phishing, care vizau platformele e-commerce și e-shopping, precum și instituții bancare. Pe măsură ce magazinele reveneau la activitatea lor, în 2021, după 18 luni dificile, iar oamenii se întorceau la cumpărăturile offline, cercetătorii Kaspersky nu au observat tendințele tipice sezoniere pentru phishing legate de cumpărăturile online, precum afluxul semnificativ de pagini de phishing cu oferte prea bune pentru a fi adevărate sau creșterea înșelătoriilor legate de retail.

Cu toate acestea, există o excepție notabilă. În 2021, numărul total de încercări de phishing financiar care vizează sistemele de plată electronică s-a dublat din septembrie (627.560) până în octombrie (1.935.905) – o creștere cu 208%. Într-adevăr, anul acesta a fost observată introducerea de noi sisteme de plată în diferite țări datorită, confortului lor indiscutabil. Pe măsură ce adoptarea a crescut vertiginos în rândul consumatorilor, atacatorii au început să exploateze în mod activ astfel de sisteme ca o momeală pentru a răspândi activități rău intenționate.

Cercetătorii Kaspersky au analizat și ce platforme populare au fost folosite ca momeală pentru a răspândi pagini de phishing. Rezultatele au arătat că Amazon a fost în mod constant cea mai populară momeală folosită, analizând numărul total de încercări de phishing care au folosit numele companiei. Pentru cea mai mare parte a anului 2021, din acest punct de vedere, a doua cea mai populară companie a fost eBay, urmată de Alibaba și Mercado Libre.

„Asistăm mereu la intensificarea activității de fraudă în timpul sezonului Black Friday. Poate ceva mai neașteptată este atenția acordată sistemelor de plată electronică. De data aceasta, am descoperit o creștere uriașă, cu 208%, a numărului de atacuri care imită cele mai populare sisteme de plată. Desigur, fiecare nouă aplicație de plată este văzută de atacatori ca o nouă oportunitate de a exploata utilizatorii”, spune Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky.

„Așadar, pentru a vă proteja datele și finanțele, o practică sigură este să vă asigurați că pagina de plată online este sigură: veți ști că este dacă adresa URL a paginii web începe cu HTTPS în loc de HTTP obișnuit și afișează pictograma unui lacăt, care va apărea de obicei lângă URL”, adaugă Dan.

Pentru a afla mai multe despre trucurile și înșelătoriile de Black Friday, vizitați Securelist.com.

Pentru a vă proteja de astfel de atacuri, asigurați-vă că urmați câteva recomandări de siguranță:

  • Utilizați o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Security Cloud, care identifică documentele atașate rău intenționate și blochează site-urile de phishing – atât pe computer, cât și pe dispozitivul mobil.
  • Nu deschideți documentele atașate și nu faceți clic pe link-urile din e-mailurile de la bănci, aplicații de plată electronică sau portaluri de cumpărături, mai ales dacă expeditorul insistă asupra acestui lucru. Este mai bine să accesați direct site-ul oficial și să vă conectați la contul dumneavoastră de acolo.
  • Verificați de două ori formatul adresei URL sau ortografia numelui companiei, precum recenziile și verificați datele de înregistrare ale domeniului înainte de a completa orice informație.
  • Fiți atenți la orice oferte care par prea bune pentru a fi adevărate.

Despre Kaspersky

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul vast al companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky, precum și 250.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaspersky.com