Acasă IT News 30% dintre oameni nu văd nicio problemă în a-și monitoriza în secret...

30% dintre oameni nu văd nicio problemă în a-și monitoriza în secret partenerul

73
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Pentru a marca cea de-a doua aniversare Coalition Against Stalkerware, co-fondată de Kaspersky, compania de confidențialitate digitală a comandat un sondaj global asupra a peste 21.000 de participanți din 21 de țări despre atitudinile lor față de confidențialitate și urmărirea digitală în relațiile intime. Stalkerware-ul permite unui făptuitor să monitorizeze digital viața privată a unei alte persoane prin intermediul unui dispozitiv mobil, fără consimțământul victimei.

30% dintre oameni nu văd nicio problemă în a-și monitoriza în secret partenerul

În timp ce majoritatea respondenților (70%) nu cred că este acceptabil să-și monitorizeze partenerul fără consimțământ, o parte semnificativă a oamenilor (30%) nu văd nicio problemă și o consideră acceptabilă în anumite circumstanțe. Dintre cei care cred că anumite motive justifică supravegherea secretă, aproape două treimi (64%) ar face acest lucru dacă ar crede că partenerul le este infidel, dacă are legătură cu siguranța acestuia (63%) sau dacă ar crede că este implicat într-o activitate criminală (50%). Privind diferențele geografice, se observă că cel mai înalt nivel de acceptare privind monitorizarea, în general, vine de la respondenții din regiunea Asia-Pacific (24%), în timp ce în Europa (10%) și în America (8%) mai puțini oameni sunt de această părere.

În plus, raportul Kaspersky Digital Stalking in Relationships, realizat online de Sapio Research în septembrie 2021, arată că 15% dintre respondenții din întreaga lume au primit din partea partenerului lor solicitarea de a instala o aplicație de monitorizare. Din păcate, 34% dintre cei care indică acest răspuns au și suferit deja abuzuri din partea unui partener intim.

Partenerii care au consiliat cercetarea au fost experți în violență domestică de la alte organizații membre ale Coalition Against Stalkerware: organizația națională-umbrelă din Australia pentru serviciile legate de violență domestică, Wesnet; organizația pentru drepturile femeilor Centre Hubertine Auclert din Franța; National Network to End Domestic Violence (NNEDV) din SUA; organizația de sprijinire a victimelor Refuge in UK; și WWP EN, asociația europeană-umbrelă pentru programele vizând făptuitorii.

„Este periculos să justificăm exercitarea oricărui tip de control asupra unui partener în lumina suspiciunii de infidelitate. Campaniile preventive care abordează problemele controlului coercitiv, ale geloziei și infidelității ar fi un instrument valoros împotriva acestor atitudini”, explică Berta Vall Castelló, Research & Development Manager, European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence (WWP EN)

Descoperirile sugerează că monitorizarea online poate fi o altă modalitate de a exercita controlul coercitiv în relațiile intime. Având în vedere că stalkerware-ul este un software disponibil comercial care se află ascuns pe un dispozitiv și oferă acces la o serie de date personale, cum ar fi locația dispozitivului, istoricul browserului, mesajele text sau chat-urile pe rețelele sociale, ar putea să nu fie surprinzător că poate servi drept instrument în relațiile abuzive.

„Îndemn pe toți cei care se confruntă cu experiențe de acest gen– fie în viața reală, fie prin intermediul stalkerware-ului – și care consideră că ar fi nesigur sau periculos să-și confrunte agresorul, să contacteze o organizație care militează împotriva abuzului domestic pentru a obține sfaturi și sprijin”, spune Karen Bentley , Chief Executive Officer, Wesnet, organizația națională-umbrelă din Australia pentru serviciile împotriva violenței domestice.

„National Network to End Domestic Violence este încântată că echipa Kaspersky face pași înainte pentru a crește nivelul de înțelegere a confidențialității și a utilizării stalkerware-ului în relațiile intime. Avem nevoie de mai multe date în acest domeniu și așteptăm cu nerăbdare să vedem aceste informații folosite pentru a îmbunătăți siguranța și protecția vieții private pentru supraviețuitori”, comentează Erica Olsen, Director of Safety Net, National Network to End Domestic Violence (NNEDV).

Cifrele globale detectate și zonele geografie cu utilizatorii afectați

Urmărind criteriile de detecție ale Coalition Against Stalkerware, Kaspersky a analizat statisticile care dezvăluie câți dintre utilizatorii săi au fost afectați de stalkerware în primele 10 luni ale anului: din ianuarie până în octombrie 2021, aproape 28.000 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectați de această amenințare. În aceeași perioadă, au existat peste 3.100 de cazuri în UE și peste 2.300 de utilizatori afectați din America de Nord.

În aceeași perioadă, în România au fost peste 111 cazuri

Potrivit cifrelor Kaspersky, Rusia, Brazilia și Statele Unite ale Americii (SUA) rămân până acum primele trei țări în ceea ce privește cele mai afectate țări din lume. De asemenea, în Europa peisajul acestor situații nu s-a schimbat: Germania, Italia și Regatul Unit (Marea Britanie) sunt primele trei cele mai afectate țări. De asemenea, dacă analizăm doar Uniunea Europeană, se observă faptul că Franța ocupă locul trei. România ocupă până acum anul acesta locul 40 în clasamentul global.

Doi ani de muncă în echipă pentru a menține tehnologia în siguranță pentru toți

În urmă cu doi ani, în noiembrie 2019, a fost fondată Coalition Against Stalkerware, prin reunirea a 10 organizații. Astăzi, există peste 40 de membri cu experți care lucrează în diferite domenii relevante, inclusiv sprijinirea victimelor și acțiunile făptuitorilor, susținerea drepturilor digitale, securitatea IT, mediul academic, cercetarea securității și aplicarea legii. Anul acesta, Coaliția a salutat noi susținători precum INTERPOL și alți membri, inclusiv Gendarmerie Nationale (FR), Luchadoras (MX), Refuge (UK) și The Tor Project (SUA). În plus, îndeplinind una dintre misiunile de bază ale Coaliției, a fost lansată o nouă instruire tehnică privind stalkerware-ul, menită să ajute la creșterea capacității organizațiilor non-profit, lucrând cu supraviețuitorii și victimele, a agențiilor de aplicare a legii și a altor părți relevante pentru a aborda această formă de abuz online. 

Activitățile cheie ale companiei pe parcursul anului includ:

  • În octombrie, Kaspersky a făcut echipă cu INTERPOL, NNEDV și Wesnet, pentru a oferi unui număr de peste 210 de ofițeri de poliție cunoștințe pentru a investiga urmărirea digitală folosind pregătirea tehnică a Coaliției ca bază pentru atelierele online, acțiune care a fost foarte bine primită de comunitatea globală a organelor de aplicare a legii.
  • Tot luna trecută, proiectul DeStalk la nivelul UE – în care Kaspersky și-a asumat un rol principal – a lansat un curs de e-learning pentru funcționarii publici ai autorităților regionale și lucrătorii serviciilor de sprijin pentru victime și ai programelor pentru agresori, despre cum să combată violența cibernetică și stalkerware-ul. DeStalk este susținut de Programul Rights, Equality and Citizenship (REC) al Comisiei Europene 

Pentru utilizatorii care suspectează că ar putea fi afectați sau chiar sunt afectați de stalkerware, Kaspersky are următoarele recomandări:

  • Nu vă grăbiți să eliminați stalkerware-ul dacă îl detectați pe dispozitiv, deoarece abuzatorul poate observa. Este foarte important să luăm în considerare faptul că agresorul poate reprezenta un potențial risc asupra siguranței personale. În unele cazuri, comportamentele abuzive se pot intensifica, drept răspuns la această situație.
  • Contactați autoritățile locale și organizațiile de servicii care sprijină victimele violenței domestice – pentru asistență și planificare a siguranței. O listă a organizațiilor relevante din mai multe țări poate fi găsită pe www.stopstalkerware.org.
  • Urmăriți videoclipul Coaliției despre stalkerware și cum să vă protejați împotriva acestui fenomen, disponibil în engleză, germană, spaniolă, franceză, italiană și portugheză. Există, de asemenea, o pagină dedicată victimelor și supraviețuitorilor despre detectarea, eliminarea și prevenirea stalkerware-ului.
  • Utilizați o soluție de protecție de securitate cibernetică dovedită, cum ar fi Kaspersky Internet Security pentru Android, pentru a vă verifica dispozitivul personal și pentru a descoperi dacă v-a fost instalat un program de urmărire. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui făcut numai după ce riscul potențial a fost evaluat, deoarece făptuitorul poate observa utilizarea unei soluții de securitate cibernetică.

Despre Kaspersky

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul vast al companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky, precum și 250.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaspersky.com 

Despre Coalition Against Stalkerware

Coaliția Împotriva Stalkerware-ului („CAS” sau „Coaliția”) este un grup dedicat combaterii abuzului, urmăririi și hărțuirii prin crearea și utilizarea stalkerware-ului. Lansat în noiembrie 2019 de zece parteneri fondatori – Avira, Electronic Frontier Foundation, European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA Cyber Defense, Kaspersky, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape, and WEISSER RING – Coaliția a crescut, ajungând o rețea globală de peste patruzeci de parteneri. Acesta urmărește să reunească o gamă diversă de organizații care lucrează în sprijinul supraviețuitorilor violenței domestice și pentru intervenții asupra făptuitorilor, susținerea drepturilor digitale, securitatea IT și cercetarea academică pentru a aborda în mod activ comportamentul criminal comis prin stalkerware și a sensibiliza publicul cu privire la această problemă importantă. Datorită relevanței sociale ridicate pentru utilizatorii de pe tot globul, cu noi variante de stalkerware care apar periodic, Coalition Against Stalkerware este deschisă către noi parteneri și solicită cooperare.

Pentru a afla mai multe despre Coalition Against Stalkerware, vă rugăm să vizitați site-ul oficial www.stopstalkerware.org