Acasă Diverse Cât, cum și unde se uită românii la conținut video online?

Cât, cum și unde se uită românii la conținut video online?

28
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Starcom România și-a propus să descopere care sunt obiceiurile de vizionare a clipurilor video online în rândul românilor. Datele au fost colectate în a doua parte a anului trecut, iar astăzi agenția lansează rezultatele cercetării, alături de câteva statistici relevante.

Internauții români vizionează videoclipuri online aproape în egală măsură atât pe calculator/laptop (83%), cât și pe telefonul mobil (73%). Televizorul pare să fie din ce în ce mai conectat la mediul online (29%).

8 din 10 români vizionează video-uri online pentru relaxare. Dintre aceștia, mai mult de jumătate din nevoia de a învăța ceva nou și pentru inspirație. Alții, pentru a afla mai multe informații despre produse sau magazine (46%), dar și pentru a învăța cum să rezolve o anumită situație (45%). Spațiul în care se așază în fața laptopului sau a telefonului mobil variază de la camera de zi sau dormitorul de acasă (7 din 10 respondenți), până la serviciu/școală sau în mijloacele de transport în comun (4 din 10 respondenți).

Cât, cum și unde se uită românii la conținut video online?

YouTube (95%) și Facebook (78%) sunt principalele platforme de conținut video online. Pe YouTube, internauții români preferă să vizioneze clipuri cu durata între 1-5 minute sau 5-10 minute. Odată ce intrăm pe rețelele de socializare, preferința în ceea ce privește durata clipurilor video scade deoarece sunt mai puțin informative și cu mult conținut personal (fotografii, comentarii). Pe Facebook, sunt preferate video-urile între 1-5 minute, în timp ce pe Instagram și Twitter, cele de până într-un minut.

Principalele tipuri de conținut video online vizionat pe YouTube sunt videoclipurile muzicale (85%), amuzante (65%) și de divertisment (muzică, dans, jocuri – 50%). Clipurile video de pe Youtube pot fi un instrument puternic în procesul de alegere a unor produse și servicii, în dezvoltarea abilităților profesionale, descoperirea unor noi locuri de vizitat și dezvoltarea cunoștințelor generale.

Același conținut de relaxare și divertisment se regăsește și pe Facebook atunci când vorbim despre cele mai urmărite videoclipuri – amuzante (69%), muzicale (57%) și de divertisment (46%). Conținutul video de pe Facebook reprezintă, deopotrivă, o sursă de informare în ceea ce privește călătoriile sau vacanțele, știri de ultimă oră, având o capacitate foarte mare de a răspândi informația rapid. Un element diferențiator față de celelalte platforme sunt clipurile Live – 4 din 10 români urmăresc acest tip de content online.

Pe Instagram, în funcție de interesele lor, românii au preferințe diferite. În topul acestora se află, încă o dată, clipurile amuzante și cele despre călătorii/vacanțe (43%). Pe această platformă se poate observa o afinitate mult mai mică pentru videoclipurile cu știri comparativ cu Facebook și YouTube.

35% dintre românii care urmăresc video online creează filmulețe. Cei mai mulți dintre aceștia postează astfel de conținut ocazional, mai rar decât o dată pe lună (19%).

Facebook este principala platformă unde românii își încarcă clipurile video (65%). Deși este principalul canal pe care urmăresc video, YouTube se poziționează după Facebook (40%).

YouTube (84%) și Facebook (70%) sunt principalele platforme menționate de respondenți, unde aceștia își amintesc de reclamele video. Pe YouTube și Twitter, cele mai memorabile reclame video sunt cele afișate la începutul unui clip și banda cu mesaj afișată peste clipul video. Pe Facebook și Instagram, pe lângă reclamele video de la începutul clipurilor, românii își mai amintesc și de videoclipurile incluse în postările de pe aceste rețele de socializare. Reclamele video postate de Influenceri devin mai ușor de memorat pe Instagram și Twitter.

Principalele motive care îi determină pe români să urmărească reclame video online sunt: conținutul amuzant (49%), informațiile despre un anumit brand sau categorie de produs care îi interesează (36%) sau puterea lor de a le capta atenția (34%).

SURSA