NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Conform unui studiu realizat de Kasperky Lab, în parteneriat cu B2B International, 33% dintre respondenții care își împrumută dispozitivele rudelor, colegilor sau prietenilor, nu adoptă măsuri pentru a-și proteja informațiile confidențiale.
Aceștia nu consideră că utilizarea dispozitivelor personale de către mai multe persoane este riscantă, deși posibilitatea de a pierde datele stocate crește semnificativ odată cu numărul de utilizatori care folosesc același dispozitiv.
Aproximativ unul din trei utilizatori, din Europa, au afirmat că obișnuiesc să utilizeze același dispozitiv cu o altă persoană. 29% dintre ei împrumută dispozitivele adulților cu care locuiesc, 4% le împrumută copiilor, în timp ce 1% le împrumută colegilor sau cunoștințelor. Aceste procente se aplică celor mai des utilizate dispozitive cu acces la internet, fiind totodată dispozitivele care pot stoca date importante, precum informații de logare și parole.
Lipsa unei protecții eficiente a dispozitivelor este extrem de periculoasă – nimeni nu poate fi sigur că ceilalți utilizatori sunt conștienți de riscurile amenințărilor cibernetice. Un utilizator neexperimentat poate deveni victima înșelătoriilor infractorilor cibernetici sau poate să descarce un fișier executabil periculos. În același timp, 33% dintre respondenții care își împrumută computerele, telefoanele și tabletele, nu adoptă măsuri de securitate pentru că nu sunt conștienți de riscuri. Doar 38% dintre utilizatorii din Europa fac back-up datelor importante înainte de a împrumuta dispozitivul, 33% dintre aceștia își protejează informațiile cu parolă, iar 20% încearcă să nu stocheze informații importante.
„Împrumutarea computerului sau a smartphone-ului crește riscul infectării cu malware, a pierderii de date sau a furtului de conturi, de aceea este recomandat să adoptați măsuri suplimentare de securitate,” a declarat Peter Aleshkin, Consumer Marketing Group Manager for Emerging Markets, în cadrul Kaspersky Lab. „Utilizatorii trebuie să facă mereu back-up pentru fișierele importante, să șteargă informațiile confidențiale, pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâini străine, să dezactiveze completarea automată a datelor de logare în conturi, să controleze drepturile de acces pe dispozitive și, cel mai important, să adopte măsuri de protecție eficiente împotriva amenințărilor cibernetice,” a explicat Peter Aleshkin.
Kaspersky Lab a creat mai multe soluții de securitate menite să asigure protecția mai multor dispozitive, precum Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015, care poate proteja și utilizatorii neexperimentați împotriva accesării site-urilor periculoase, poate evita descărcarea software-ului periculos și poate securiza împotriva multor alte amenințări cibernetice. Soluția de securitate protejează multiple platforme printre care și computere care rulează Windows și OS X, dispozitive cu Android, Windows Phone și iOS.