Acasă Android Numărul utilizatorilor de Android atacați cu programe ransomware este în creștere

Numărul utilizatorilor de Android atacați cu programe ransomware este în creștere

9
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Numărul utilizatorilor de Android atacați cu programe ransomware (șantaj cibernetic) a crescut de patru ori într-un an, afectând cel puțin 136.000 de oameni, la nivel global, de la 35.413 utilizatori, între 2014-2015, la 136.532, între 2015-2016. Majoritatea atacurilor se bazează pe numai patru grupuri de malware: Small, Fusob, Pletor și Svpeng, potrivit Kaspersky Lab.

Ransomware este un tip de program malițios care împiedică accesul la informații pe dispozitivul victimei, blocând ecranul cu o fereastră specială sau criptând fișiere importante, iar apoi încearcă să obțină bani – este o problemă de securitate recunoscută de toată lumea, astăzi.

Însă nu doar utilizatorii de PC-uri sunt în pericol. Programele ransomware ocupă un loc important și printre amenințările cibernetice pentru deținătorii de dispozitive cu Android, după cum reiese din raport.

Spre deosebire de amenințările cu care se confruntă PC-urile, unde numărul de atacuri cu programe ransomware de criptare crește foarte mult, în timp ce numărul de utilizatori atacați cu programe care blochează ecranul scade, programele ransomware pentru Android se întâlnesc mai mult sub forma celor care blochează ecranul. Acest lucru se datorează faptului că dispozitivele pe bază de Android nu pot îndepărta programele de tip “screen lockers” cu ajutorul unui hardware extern, făcându-le la fel de eficiente ca programele crypto-ransomware pentru PC-uri.

Chiar dacă Numărul utilizatorilor de Android atacați cu programe ransomware este în creșterenumărul de utilizatori atacați cu programe ransomware este mai mic și rata de creștere este mai lentă decât în cazul PC-urilor, situația este, totuși, îngrijorătoare. La începutul perioadei comparate, numărul lunar de utilizatori care se confruntaseră cu acest tip de malware pe dispozitive cu Android era aproape zero, iar la sfârșitul perioadei, crescuse la aproape 30.000 de utilizatori atacați pe lună. Acest lucru este un indiciu clar că infractorii explorează activ variante alternative la PC.

“Practica de a “stoarce” bani de la utilizatori nu pare să dispară prea curând. Programele ransomware pentru dispozitive mobile au apărut după cele pentru PC-uri și este posibil să fie urmate de programe malware pentru alte dispozitive, diferite de PC sau smartphone. Ar putea fi vorba de cesuri inteligente, televizoare sau alte produse inteligente, inclusiv sisteme de divertisment pentru casă sau mașină. Au fost făcute câteva demonstrații în scop științific pe unele dintre aceste dispozitive și apariția unor programe malware reale, care vizează dispozitivele inteligente, este doar o chestiune de timp”, a declarat Roman Ununcheck, mobile security expert la Kaspersky Lab.

Pentru a se proteja de atacuri ransomware pe dispozitive mobile, utilizatorilor li se recomandă să nu instaleze aplicații din alte surse decât cele oficiale și să folosească o soluție de securitate capabilă să detecteze programele malware și link-urile compromise.

În plus, dacă instalarea unor aplicații din surse neoficiale este inevitabilă, să fie atenți la ce permisiuni solicită acestea. Utilizatorii nu trebuie să instaleze astfel de aplicații, dacă nu au instalată o soluție de securitate funcțională.