Acasă IT News Kaspersky Lab a descoperit Skygofree, un program complex de urmărire pentru Android,...

Kaspersky Lab a descoperit Skygofree, un program complex de urmărire pentru Android, activ din anul 2014

15
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit un program complex pentru dispozitive mobile, activ încă din 2014 și creat pentru supraveghere cibernetică, fiind probabil un produs de ”securitate ofensivă”. Programul, denumit Skygofree, include o funcție nemaiîntâlnită, aceea de înregistrare audio pe baza geolocației victimelor, prin intermediul dispozitivelor infectate. Spyware-ul se răspândește prin pagini web ce imită activitatea operatorilor de rețele mobile.   

Skygofree este un program spyware sofisticat, pe mai multe niveluri, care le oferă atacatorilor control total de la distanță asupra unui dispozitiv infectat. Acesta a trecut printr-un proces continuu de dezvoltare de când a fost creată prima versiune, la sfârșitul anului 2014, iar acum include funcția de ”a trage cu urechea” la conversațiile din jur și la zgomot atunci când un dispozitiv infectat ajunge într-un anumit loc – o caracteristică nemaiîntâlnită anterior. Alte funcții avansate și noi sunt folosirea serviciilor de accesibilitate pentru a fura mesaje de pe WhatsApp și abilitatea de a conecta un dispozitiv infectat la rețele Wi-Fi controlate de atacatori.

Programul conține numeroase exploit-uri pentru acces „root” și poate, de asemenea, să facă fotografii și materiale video, să obțină înregistrările apelurilor, ale SMS-urilor, informații despre localizarea geografică, despre calendarul de evenimente și informațiile de business păstrate în memoria dispozitivului. O funcție specială îi permite să evite o tehnică de economisire a bateriei implementată de un important furnizor de dispozitive: programul implantat se adaugă singur pe lista ”aplicațiilor protejate”, pentru a nu fi închis automat atunci când ecranul este inactiv.

Atacatorii par să aibă, de asemenea, un interes deosebit pentru utilizatorii de Windows, cercetătorii descoperind recent un număr de module care țintesc această platformă.

Cele mai multe dintre landing page-urile falsificate folosite pentru răspândirea acestui program au fost înregistrate în 2015, atunci când, conform datelor de telemetrie ale Kaspersky Lab, campania de distribuire a fost cea mai activă. Campania este în desfășurare, iar cel mai recent domeniu a fost înregistrat în octombrie 2017. Datele indică faptul că au existat mai multe victime până în prezent, toate în Italia.

”Malware-ul complex pentru dispozitive mobile este foarte dificil de identificat și blocat, iar creatorii Skygofree au folosit acest lucru în avantajul lor: crearea și dezvoltarea unui program prin care să poată spiona victimele fără a trezi suspiciuni”, spune Alexey Firsh, Malware Analyst, Targeted Attacks Research la Kaspersky Lab. ”Ținând cont de artefactele pe care le-am descoperit în codul acestui malware și de analiza infrastructurii, avem motive întemeiate să credem că dezvoltatorul Skygofree este o companie IT din Italia care oferă soluții de supraveghere, în genul HackingTeam. ”

Cercetătorii au găsit 48 de comenzi diferite care pot fi implementate de atacatori, permițând o flexibilitate maximă în utilizare.

Pentru protecția împotriva amenințărilor avansate de tipul malware-ului pentru dispozitive mobile,  Kaspersky Lab recomandă implementarea unei soluții de securitate eficiente care poate identifica și bloca asemenea amenințări pe dispozitivele folosite – o soluție precum Kaspersky Security for Mobile. Utilizatorii sunt sfătuiți, de asemenea, să fie prevăzători atunci când primesc e-mail-uri de la persoane sau organizații pe care nu le cunosc sau care au cereri neașteptate sau fișiere anexate și întotdeauna să verifice integritatea și originea site-urilor, înante de a da click pe link-urile primite. Dacă au dubii, ar trebui să ceară ajutorul furnizorului de servicii. Administratorii de sistem, la rândul lor, sunt sfătuiți să activeze funcția Application Control din soluțiile de securitate mobile, pentru a controla programele posibil dăunătoare, vulnerabile la acest atac.

Kaspersky Lab detectează versiunile Skygofree pentru Android precum HEUR:Trojan.AndroidOS.Skygofree.a și HEUR:Trojan.AndroidOS.Skygofree.b, iar mostrele Windows precum UDS:DangerousObject.Multi.Generic.

Mai multe informații, printre care o listă a comenzilor Skygofree, indicatorii de compromitere, adresele domeniilor și modelele dispozitivelor vizate de modulele exploit-ului din programul implantat pot fi găsite pe Securelist.com.

Kaspersky Lab a descoperit Skygofree, un program complex de urmărire pentru Android, activ din anul 2014

Notă

Skygofree este denumit astfel pentru că aceste cuvânt a fost folosit pe unul dintre domenii. Programul malware nu are nicio legătură cu Sky, Sky Go sau altă subsidiară a Sky și nu afectează serviciul sau aplicația Sky Go.