Acasă Diverse „Gardienii internetului”: 14 oameni controlează securitatea world wide web-ului și dețin cheile...

„Gardienii internetului”: 14 oameni controlează securitatea world wide web-ului și dețin cheile internetului

45
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Cu miliarde de utilizatori în întreaga lume şi generând un business de miliarde de dolari în fiecare an, dependența omenirii de internet este evidentă.

Potrivit Daily Mail, familiile instalează antiviruşi pe calculatoarele personale, pentru a se proteja de hackeri, în timp ce companiile folosesc firewall-uri şi sisteme complicate de securitate. Cine are însă grijă de tot internetul, de sistemul central care gestionează spaţiul web, asigurându-se că acesta nu pică pe mâinile hackerilor?

Există şapte persoane care „deţin cheile” internetului. Aceştia sunt gardienii DNS-ului (domain name system), registrul care corelează adresele web cu adresele IP. Dacă hackerii ar acapara DNS-ul, ar putea să controleze cele mai importante părţi ale internetului.

Aceşti „şerifi ai internetului” se întâlnesc rareori în două locuri – pe coasta de est şi de vest a Statelor Unite ale Americii – pentru a genera noi „chei de criptare” pentru sistemul www. Mai exact, specialiştii „schimbă parola” întregului internet.

Gardienii DNS-ului combină cheile lor individuale pentru a crea o nouă cheie de criptare pentru DNS
Organizaţia însărcinată cu supravegherea internetului se află în SUA şi se numeşte „Icann” – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Grupul a selectat 14 proprietari principali de „chei ale internetului” – şapte pe coasta de Vest şi alţi şapte în Est. Aceste personaje misterioase păstrează „cheile” în cutii speciale de depozitare, dotate cu smartcard, care activează un dispozitiv pentru a genera o nouă criptare.

Unul dintre reprezentanţii organizaţiei, suedezul Eklund Lowinder, a declarat pentru The Guardian că fiecare pas al ritualului elaborat este esenţial pentru menţinerea încrederii în securitatea procesului.

„Este un sistem bazat pe backup-urile unor backup-uri, pe straturile care sunt acoperite de alte straturi”, a spus Lowinder. Unii internauţi sunt îngrijoraţi însă cu privire la faptul că tot acest procedeu este „controlat” de un ONG american. Aceştia au cerut ca sistemul să fie încredinţat comunităţii internaţionale, pentru o mai mare transparenţă.

Mai multe informații despre „Gardienii internetului” găsiți și aici:
https://www.programegratuitepc.com/2014/03/internetul-este-controlat-efectiv-de-14.html