Acasă IT News Doar jumătate dintre dispozitivele mobile din lume sunt protejate împotriva infracționalității cibernetice,...

Doar jumătate dintre dispozitivele mobile din lume sunt protejate împotriva infracționalității cibernetice, potrivit unui studiu Kaspersky Lab

13
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Cea mai recentă cercetare Kaspersky Lab arată că jumătate dintre dispozitivele mobile din toată lumea sunt expuse riscului amenințărilor malware, pentru că nu sunt protejate adecvat. Studiul evidențiază un nivel scăzut de informare privind modalitățile de a proteja eficient dispozitivele mobile.

Rezultatele au fost anunțate săptămâna aceasta, pentru a veni în sprijinul campaniei Europol de conștientizare privind programele malware pentru dispozitivele mobile, care face parte din Luna dedicată securității cibernetice în Europa. Studiul a fost derulat de Kaspersky Lab pentru a înțelege mai bine cât de conștienți sunt utilizatorii de pericolele din medul online și cum se protejează.

Au fost chestionați 12.000 de respondenți, din 21 de țări, rezultând că doar 57% dintre tablete și 52% dintre smartphone-urile din Europa au instalată o soluție de securitate. Utilizatorii europeni tind să își protejeze computerele (89%) mai mult decât dispozitivele mobile – o concepție greșită, dacă ne gândim câte informații importante și personale conțin dispozitivele mobile în prezent.

Cercetarea arată, astfel, că utilizatorii nu sunt conștienți de necesitatea de a-și proteja dispozitivele mobile cu o soluție de securitate. Dacă 54% cred că PC-urile de tip desktop sau laptop au nevoie neapărat de un program de securitate, doar 42% sunt de aceeași părere în privința telefoanelor și a tabletelor. Mai mult, 20% dintre utilizatorii din Europa nici măcar nu sunt pe deplin conștienți de existența programelor malware pentru dispozitive mobile.

Unii utilizatori din țările europene încearcă să își protejeze dispozitivele mobile, dar se limitează la parole: 75% au o parolă pe computere, iar 63% își protejează astfel și smartphone-urile. Dacă parolele pot proteja dispozitivul fizic de folosirea neautorizată, nu oferă nicio protecție împotriva programelor malware, a fraudei sau a atacurilor de phishing, care pot lovi chiar și atunci când unii utilizatori neavizați au dispozitivele în mână. Doar 40% dintre respondenți și-au protejat dispozitivele mobile atât cu parolă, cât și cu o soluție de securitate, ceea ce înseamnă că peste jumătate dintre acestea sunt vulnerabile.

Rezultatele sunt îngrijorătoare, având în vedere proliferarea pericolelor online la care dispozitivele mobile sunt expuse. Multe dintre aceste pericole sunt, pur și simplu, o consecință a activității online a utilizatorilor și a faptului că păstrează și distribuie informații zilnic, prin intermediul dispozitivelor mobile. Cercetarea a arătat că, dintre cei care s-au confruntat cu amenințări cibernetice în Europa, 12% au avut smartphone-ul cu Android infectat, iar unui procent de 22% li s-au interceptat datele de pe telefonul cu Android.

“Dispozitivele mobile sunt o parte semnificativă din viața noastră. Păstrează informații importante și, în plus, sunt calea de acces către online banking, e-mail-uri, fotografii, mesaje cu cei dragi și multe altele. Dar, având în vedere că doar o jumătate dintre dispozitivele mobile sunt protejate efectiv, mai este mult de lucru pentru a ne pune la adăpost de amenințările cibernetice. Noi, la Kaspersky Lab, vrem să ajutăm oamenii să conștientizeze pericolele la care se expun. Având mai multe informații, pot fi mai pregătiți să facă față mediului online și pericolelor acestuia”, spune Victor Yablokov, Head of Mobile Product Line la Kaspersky Lab.

Pentru a ajuta utilizatorii să-și protejeze dispozitivele mobile de infracțiunile cibernetice, Kaspersky Lab a dezvoltat Kaspersky Internet Security for Android. Soluția protejează smartphone-urile și tabletele de aplicații și site-uri periculoase, asigură confidențialitatea datelor datorită filtrării apelurilor și a mesajelor text, iar funcția anti-furt protejează informațiile utilizatorului atunci când dispozitivul este furat sau pierdut.

Programele malware pentru mobil sunt și subiectul campaniei Europol din Luna securității cibernetice din 2016, campania anuală a Uniunii Europene de advocacy, care are loc în luna octombrie și urmărește să atragă atenția asupra pericolelor de securitate cibernetică în rândul utilizatorilor și să ofere ultimele informații pe tema securității cibernetice și exemple de bune practici.