Acasă IT News Cele mai importante scheme de fraudă derulate în perioada Black Friday

Cele mai importante scheme de fraudă derulate în perioada Black Friday

51
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Kaspersky a lansat un nou raport care dezvăluie cele mai recente amenințări cibernetice legate de cumpărături în perioada dedicată reducerilor de Black Friday. Descoperirile expun peste 13 milioane de atacuri de phishing legate de magazinele electronice în 2023, infractorii cibernetici imitând platforme de shopping populare, mărci de lux și magazine de gadgeturi.

Potrivit experților companiei, atacurile de timp scam și phishing sunt tacticile preferate pentru atacatorii cibernetici care urmăresc să profite. În primele zece luni ale anului 2023, Kaspersky a identificat 30.803.840 de atacuri de phishing care vizează cumpărăturile online, sistemele de plată și instituțiile bancare, platformele de comerț electronic fiind folosite ca momeală în 43,5% din totalul atacurilor (13.390.142 atacuri). Cele mai importante scheme de fraudă derulate în perioada Black FridayDin octombrie, s-a remarcat o creștere notabilă – de trei ori – a domeniilor care utilizează cuvintele „Black Friday”. Site-urile web din aceste domenii variază de la magazine inexistente până la replici convingătoare ale unor magazine online reale. De la începutul toamnei, Kaspersky identifică în mod constant numeroase magazine false care oferă îmbrăcăminte, electrocasnice și gadgeturi. Cele mai răspândite scheme se concentrează pe crearea de magazine frauduloase, în care oamenii plătesc pentru produse pe care nu le primesc niciodată.

O altă schemă implică conectarea unui card pentru a plăti bunuri, permițând escrocilor să retragă treptat bani și să golească conturile victimelor. De exemplu, un site web fals care imită o platformă de cumpărături binecunoscută, atrage utilizatorii cu o ofertă de a achiziționa un card cadou de 800 EUR pentru 1,95 EUR. Deoarece cardul cadou promis este de obicei inexistent, utilizatorii pierd bani în fața atacatorilor din spatele acestei configurații frauduloase.

Experții Kaspersky au dezvăluit, de asemenea, că infractorii cibernetici au vizat potențialele victime prin intermediul unor escrocherii care se foloseau de imaginea unor branduri populare din industrie, precum eBay, Walmart, Alibaba și platforme locale precum Mercado Libre, identificate în 240.000 de atacuri de phishing. Dorința de a obține un profit mai mare îi determină pe escroci să falsifice identitatea mărcilor de lux.

Escrocii vizează, de asemenea, pasionații de tehnologie, imitând produsele și serviciile Apple în timpul reducerilor de Black Friday. Produsele Kaspersky au detectat 2,8 milioane de astfel de atacuri de tip phishing, din ianuarie până în octombrie 2023. Gamerii se trezesc prinși în scheme de fraudă de tipul console scams, cu promisiuni de achiziții semnificative, dar ajungând, de fapt, fără bani în conturi.

Mai multe detalii sunt disponibile pe Securelist.com.

Pentru a vă bucura în siguranță de reducerile online din perioada Black Friday, asigurați-vă că urmați câteva recomandări:

  • Nu aveți încredere în niciun link sau document primit printr-un e-mail; verificați de două ori expeditorul înainte de a deschide orice.
  • Verificați site-urile magazinelor electronice înainte de a completa orice informație: URL-ul este corect? Există erori de ortografie sau erori de design?
  • Protejați toate dispozitivele pe care le utilizați pentru cumpărături online cu o soluție de securitate fiabilă. Kaspersky Premium își protejează utilizatorii de o gamă variată de escrocherii legate de cumpărături.
  • Dacă doriți să cumpărați ceva de la o companie necunoscută, verificați recenziile înainte de a lua orice decizie.
  • În ciuda faptului că v-ați luat cât mai multe măsuri de precauție posibil, probabil că nu veți ști dacă ceva nu este în regulă până când nu vedeți extrasul bancar sau notificarea aplicației bancare. Dacă încă primiți declarații pe hârtie, nu așteptați până când acestea ajung în cutia poștală. Conectați-vă online pentru a vedea dacă toate debitările par legitime – dacă nu, contactați imediat banca sau compania cardului de credit pentru a remedia situația.