Acasă IT News Ziua Siguranței pe Internet – Împreună pentru un internet mai bun

Ziua Siguranței pe Internet – Împreună pentru un internet mai bun

33
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

„Împreună pentru un internet mai bun” este sloganul pentru Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day – SID), sărbătorită pe 9 februarie, pentru a ne reaminti de importanța utilizării responsabile a dispozitivelor conectate la internet.

Ziua Siguranței pe Internet - Împreună pentru un internet mai bun

Fiind un eveniment de importanță majoră în ceea ce privește siguranța în mediul online, Ziua Siguranței pe Internet se concentrează pe promovarea unor moduri sigure și simple care să permită copiilor și tinerilor să învețe, să lucreze, să se joace și să socializeze online.

Digitalizarea amplificată de pandemie a creat noi moduri în care copiii pot socializa și participa la cursuri. Mii de cursuri online au fost întrerupte în urma unor atacuri pe Zoom, care au expus copii la comentarii instigatoare la ură și imagini tulburătoare.

Jocurile online au luat, de asemenea, amploare în timpul pandemiei. Cu toate că poate părea un răspuns normal în contextul izolării, timpul excesiv petrecut în fața ecranului și platformele de gaming nesupravegheate au creat îngrijorări în ceea ce privește urmărirea în scopul hărțuirii (cyberstalking) și hărțuirea (cyberbullying), precum și exploatarea în mediul online.

Urmărirea în scopul hărțuirii și hărțuirea în mediul online prin intermediul platformelor de socializare, mesagerie și gaming nu pot fi excluse din lista de riscuri asociate cu gradul ridicat de utilizare a internetului de către copii și adolescenți.  Aceste tentative de a aduce prejudicii utilizatorilor prin intermediul tehnologiilor digitale pot avea efecte psihologice pe termen lung și pot expune informațiile cu caracter personal ale victimelor, compromițându-le astfel confidențialitatea și bunăstarea.

Cum să creezi o experiență digitală sigură

Poți contribui la crearea unui internet mai bun și mai sigur respectând practicile bune de securitate și împărtășind informațiile relevante pe care le deții cu restul comunității tale:

  • Învață copiii despre importanța de a alege parole unice și greu de ghicit pentru protejarea conturilor online;
  • Ia atitudine împotriva hărțuirii în mediul online raportând comentariile răutăcioase, discriminatorii și lipsite de respect furnizorilor de servicii;
  • Caută informații despre aplicațiile mobile înainte ca acestea să fie descărcate de copilul tău pe dispozitivul său;
  • Învață copiii și adolescenții despre riscurile la care se expun în mediul online atunci când utilizează dispozitive conectate la internet și despre importanța limitării informațiilor cu caracter personal pe care le partajează pe platformele de socializare;
  • Asigură-te că nu accesează link-uri sau anunțuri periculoase;
  • Monitorizează-le activitatea online folosind un software dedicat de control parental.

Nu în ultimul rând, alege o soluție de securitate care poate proteja toate dispozitivele conectate împotriva amenințărilor cibernetice care încearcă să evite soluțiile de securitate și să compromită datele cu caracter sensibil.

Sursa

RECOMANDARE

Ministerul Educației și Cercetării, Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC) și CERT-RO : Securitatea cibernetică – Provocări și perspective în educație