Acasă IT News Windows 10 îşi spionează utilizatorii – Ce trebuie să faci

Windows 10 îşi spionează utilizatorii – Ce trebuie să faci

4
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Windows 10 a fost lăudat de mulți utilizatori, însă foarte puțini știu că pot fi „spionați” prin intermediul celui mai nou sistem de operare realizat de Microsoft. Partea „Termeni și condiții de utilizare”, cu care fiecare trebuie să fie de acord înainte de a folosi platforma, conține nu mai puțin de 12.000 de cuvinte. Însă o parte din acest document a pus mari semne de întrebare jurnaliștilor de la The Independent, citați de Ziare.com.

Cei ce folosesc Windows 10 nu au intimitate, având în vedere că Microsoft poate face orice cu datele personale ale utilizatorilor: le poate accesa, le poate stoca sau le poate înmâna agențiilor guvernamentele. Totul este la dispoziția gigantului IT, de la email-uri la fișiere salvate pe calculator sau laptop.


Microsoft susține că va face acest lucru dacă o instituție a statului îi va cere așa ceva, dar și pentru a bloca mesajele spam, pentru a menține securitatea rețelelor sau pentru protejarea drepturilor și proprietății intelectuale a companiei.


De asemenea, informațiile sunt importante pentru a oferi utilizatorilor reclame persoanlizate.


În cazul în care te îngrijorează toate aceste lucruri, ai putea să nu treci la Windows 10. Însă ar putea fi o decizie radicală, având în vedere că există posibilitatea de a schimba setările de confidențialitate.


Turn Off


Mergi la Control Panel-Settings-Privacy și dezactivează orice setare care ți se pare dubioasă. Din păcate, procesul este unul îndelungat, însă vei putea alege ce aplicații și programe îți pot accesa coordonatele GPS, contactele, mesajele și camera video, printre altele.


Adio, asistent vocal


Asistentul vocal Cortana – răspunsul celor de la Microsoft pentru Siri de la Apple – este una dintre funcțiile-cheie pentru Windows 10. Dar există o șmecherie: el funcționeaza foarte bine pentru simplul motiv că stochează absolut toate căutările tale anterioare, pe baza cărora oferă sugestii personalizate.

Așa că dacă vrei să ai parte de intimitate, trebuie să dezactivezi Cortana. Iar acest lucru se face foarte simplu.

1. Click dreapta în bara cu iconițe din partea de jos a ecranului (Task Bar) ;
2. Alege opțiunea „Search”;
3. Îți vor apărea trei opțiuni – alege „Disabled”.

Fără reclame personalizate

Reclamele personalizate nu pot fi eliminate direct din sistemul de operare, ci există un site dedicat acestui lucru, Choice.Microsoft.com, de unde poți alege cu ușurință dacă vrei ca publicitatea să fie afișată în funcție de datele stocate în laptop/calculator sau nu. Windows 10 îşi spionează utilizatorii