Acasă Security Vishing – Escrocherii prin apeluri telefonice

Vishing – Escrocherii prin apeluri telefonice

96
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Când vă gândiți la un criminal cibernetic, probabil că vă gândiți la un geniu malefic care stă în spatele unui computer, lansând atacuri sofisticate pe internet. Deși unii dintre infractorii cibernetici din ziua de azi folosesc într-adevăr tehnologii avansate, mulți folosesc pur și simplu telefonul pentru a-și păcăli victimele.

Utilizarea telefonului are două avantaje mari: Spre deosebire de alte atacuri, există mai puține tehnologii de securitate care pot detecta și opri atacul prin intermediul unui apel telefonic; de asemenea, este mult mai ușor pentru infractori să transmită emoție și să creeze încredere la telefon, ceea ce face mai ușor să-și păcălească victimele. 

Cum funcționează atacurile prin intermediul apelurilor telefonice (vishing)?

În primul rând, înțelegeți că acești infractori urmăresc de obicei să obțină bani, informații sau acces la computere personale. Și reușesc asta determinându-vă să faceți ceva ce nu ar trebui să faceți, print-o tehnică numită „inginerie socială”. Infractorii cibernetici creează adesea situații care par urgente și realiste la telefon. Unele dintre cele mai frecvente exemple includ:

  • Apelantul pretinde că provine dintr-o instituție publică și vă informează că aveți impozite neplătite. Vă explică apoi faptul că, dacă nu vă plătiți impozitele imediat, veți merge la închisoare, apoi vă presează să vă plătiți taxele cu cardul de credit prin telefon. Aceasta este o escrocherie. Instituțiile guvernamentale trimit notificări fiscale oficiale numai prin poșta obișnuită.
  • Apelantul se preface că provine de la o companie precum Amazon, Apple sau Microsoft Tech Support și explică faptul că computerul dvs. este infectat. Odată ce vă convinge că computerul dvs. este infectat, vă presează să cumpărati un anumit software sau să le oferiți acces la distanță la computer.
  • Un mesaj vocal automat vă informează că contul dvs. bancar sau cardul de credit au fost anulate și trebuie să apelați un număr pentru a-l reactiva. Când apelați, dați de un robot care vă solicită să vă confirmați identitatea, precum și tot felul de întrebări private. Nu este banca dvs. la capatul firului. Atacatorii vă înregistrează toate informațiile pentru a comite fraude de identitate.

Vishing - Escrocherii prin apeluri telefonice

Cum să vă protejați

Cea mai bună apărare pe care o aveți împotriva atacurilor de tip vishing sunteți chiar dumneavoastră. Rețineți următoarele:

  • Oricând vă sună cineva și vă induc un sentiment extraordinar de urgență sau presiune, fiți extrem de suspicios. Atacatorii încearcă să vă grăbească să greșiți. Chiar dacă apelul telefonic pare OK la început, dacă începe să se simtă ciudat, vă puteți opri și spune „nu” în orice moment.
  • Fiți deosebit de atenți la apelanții care insistă să cumpărați carduri cadou sau carduri de debit preplătite.
  • Nu aveți niciodată încredere în opțiunea „Caller ID” (identificarea apelantului). Criminalii cibernetici pot falsifica numărul, să pară că apelul provine de la o organizație legitimă sau are același cod de zonă cu numărul dvs. de telefon.
  • Nu permiteți niciodată unui apelant să preia controlul temporar al computerului sau să vă convingă sa descărcați vreun software. Acesta este modul în care vă pot infecta computerul.
  • Cu excepția cazului în care dvs. ați efectuat apelul, nu furnizați niciodată celeilalte părți informații pe care ar trebui să le aibă deja. De exemplu, dacă banca v-a sunat, nu ar trebui să vă ceară numărul de cont.
  • Dacă credeți că un apel telefonic este un atac, închideți pur și simplu. Dacă doriți să confirmați că apelul telefonic a fost legitim, accesați site-ul instituției (cum ar fi banca dvs.) și apelați direct numărul de telefon pentru asistență clienți. În acest fel, știți cu adevărat că vorbiți cu cine trebuie.
  • Dacă un apel telefonic vine de la cineva necunoscut, lăsați apelul să treacă direct pe mesageria vocală. În acest fel puteți revizui apelurile necunoscute cu atenție. Chiar și mai bine, pe multe telefoane puteți activa asta lucru în mod implicit cu funcția „Nu deranjați”.

Escrocheriile și atacurile prin intermediul apelurilor telefonice (vishing) sunt în creștere. Dvs. sunteți cea mai bună apărare în ceea ce privește detectarea și oprirea lor.

SURSA

GHID – tentativa de fraudă de tip phishing, smishing sau vishing