Veniturile generate din gaming clasează România pe locul 3 în regiune

România ocupă locul 3 în regiunea Europei de Est și locul 39 în lume în ceea ce privește veniturile generate din gaming, arată o analiză a Newzoo, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de cercetare și consultanță în domeniul jocurilor la nivel global.


Datele statistice publicate de Newzoo plasează România pe locul 39 la nivel global și cuprind informații bazate pe rapoarte financiare ale companiilor, date din tranzacții financiare, cercetare a consumatorilor și conține de asemenea estimări și presupuneri. Veniturile generate din gaming sunt cele generate de clientul obișnuit, atât în zona de hardware cât și în cea de software.

Conform statisticilor, primele 100 de țări la nivel global generează 99,8% din veniturile totale din gaming, echivalentul a peste 80 miliarde de dolari. 
La o distanță considerabilă de locul trei se află Germania, care generează venituri de 3,5 mld. de dolari, urmată de Regatul Unit (3,4 mld. dolari), Coreea de Sud (3,3 mld. dolari), Franța (2,6 mld. dolari), Canada (1,7 mld. dolari), Italia (1,5 mld. dolari) și Spania (1,4 mld. dolari).

Dacă ne raportăm la regiunea Europei de Est, România ocupă un surprinzător loc 3, cu venituri de 122 de milioane de dolari generate din gaming, fiind depașită doar de Rusia (locul 12 în lume, cu 1,1 mld. dolari) și Polonia (locul 23 în lume și venituri de circa 280 de milioane de dolari).
Potrivit informațiilor publicate de Newzoo, la o populație totală de 337 de milioane de locuitori, circa 210 milioane sunt utilizatori activi de Internet și circa 140 de milioane de gameri, veniturile generate din această activitate înregistrând o evoluție de peste 13% în ultimul an, la 2,3 miliarde de dolari. Din raportul Newzoo mai reiese faptul că Ucraina, Ungaria și Bulgaria, vecine nouă, ocupă pozițiile 40, 50, respectiv 58 la nivel global.
Cea mai mare comunitate de gaming la nivel global se desfășoară în zona Asia – Pacific, unde, dintr-o populație de circa 4 miliarde de locuitori, 1,4 sunt utilizatori de Internet și circa 800 de milioane de gameri, care generează venituri de 36,8 miliarde de dolari, în creștere cu peste 15% față de anul trecut.
Interesant din acest raport este faptul că piața din Europa de Vest va înregistra în acest an o stagnare.
“Poziția ocupată de România în acest top este una colosală. Ani de zile am fost depașiți de țări precum Ungaria sau Cehia, dar acum se pare că ne aflăm unde trebuie pe harta globală. Ca și populație, ca viteză de Internet și timp petrecut în jocuri este locul meritat. Mai putem urca în top câteva locuri, însă doar la nivel global. Nu vom putea depăși Polonia sau Rusia. Este incredibil cum am reușit să ajungem aici, este maximum pe care îl putem atinge”, a declarat pentru WallStreet.ro Silviu Stroie, CEO al ComputerGames.ro, Vice-Președinte al Federației Internaționale de Sport Electronic (IeSF), precum și organizator al celor mai importante evenimente dedicate sportului electronic din România.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.