uTorrent poate fura puterea de calcul a procesorului printr-un program instalat “silențios” pe calculator

Ultima actualizare uTorrent (versiunea 3.4.2), unul dintre cei mai populari clienți de torrente, ar “deturna” calculatoarele utilizatorilor pentru o obține profit, cu ajutorul unui “pasager nedorit”, numit Epic Scale – un program de minerit Bitcoin.


Epic Scale poate utiliza computerul, fără permisiunea administratorului, ca parte a unei ferme Bitcoin pentru a genera venituri pentru terți. Odată instalat, programul de minerit Bitcoin va crește activitatea procesorului în fundal, ceea ce va duce la încetinirea calculatorului și la un consum de energie mai mare.


uTorrent - Epic ScaleUtilizatorii au raportat inițial situația pe forumul uTorrent și a fost confirmată ulterior de BitTorent, compania creatoare a clientului de torrente menționat, cu mențiunea că programul Epic Scale a fost asociat procesului de instalare a uTorrent, dar nu fără consimțământul explicit al utilizatorului. Cu toate acestea, mai mulți utilizatori au reclamat faptul că instalarea Epic Scale a fost una “silențioasă” prin omiterea paginii de verificare, scrie The Verge, citat de Wall-Street.ro.

Programele de minerit Bitcoin reprezintă o modalitate comună pentru proprietarii de botnet de a face profit de pe urma calculatoarelor compromise. Acest tip de program se poate fixa puternic în sistem și scapă de antivirus, lăsând utilizatorii să suporte costul cu energia suplimentară folosită, fapt ce a creat o imagine deloc placută industriei Bitcoin.

BitTorent a declarat ca Epic Scale este “un partener important pentru noi, pentru a genera în continuare venituri pentru companie, contribuind în același timp la finanțarea de inițiative filantropice”. De altfel, programul de minerit Epic Scale pretinde a folosi “puterea de procesare neutilizată a calculatorului pentru a schimba lumea” și are planuri viitoare de a utiliza calculatoarele pentru cartografierea genomului uman, notează Trusted Reviews.

Potrivit Bitcoin.org, mineritul este procedeul prin care se consumă putere de calcul pentru a procesa tranzacții, securiza rețeaua, dar și pentru a menține toată lumea din rețea sincronizată. Poate fi privit ca un fel de data center Bitcoin, cu excepția că este construit să fie complet descentralizat, minerii operând în toate țările și nici un individ nu are control asupra rețelei. Acest proces este numit “minerit”, ca o analogie a mineritului aurului, deoarece este de asemenea un mecanism temporar folosit pentru a emite noi bitcoini.

Sursa citată arată, de asemenea, că oricine poate deveni un miner de Bitcoin prin rularea unui program de minerit. Software-ul de minerit ascultă dupa tranzacții emise prin rețeaua peer-to-peer și face calcule necesare pentru a procesa și confirma aceste tranzacții.


Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.