Rezultatele sunt confirmate și de cele ale chestionarului care evaluează cunoștințele utilizatorilor despre mediul online, în care 35% dintre respondenți au spus că trimit informații personale prin intermediul oricărei aplicații disponibile. 13% merg și mai departe, spunând că sunt gata să folosească orice dispozitiv disponibil, în acest scop (11% femei vs. 15% bărbați, dintre utilizatorii tineri). Numai 28% au spus că nu discută probleme personale online (31% dintre femei vs. 26% dintre bărbați și doar 17% dintre utilizatorii cu vârste mai mici de 24 de ani).
“Normal, nu spunem că oamenii ar trebui să nu mai folosească serviciile de mesagerie online, dar este nevoie de precauție atunci când trimit informații prin intermediul Internetului. De exemplu, utilizatorii nu ar trebui să discute subiecte confidențiale pe pagini web, pentru că Internetul își amintește tot. Nici nu ar trebui să se conecteze la canale de comunicare care se știe că sunt nesigure, cum ar fi rețelele Wi-Fi publice, pentru că informațiile pot fi interceptate. De asemenea, este important ca utilizatorii să fie atenți atunci când aleg instrumente online pentru comunicarea personală, și să folosească doar un dispozitiv protejat cu o parolă și o soluție de securitate”, comentează Peter Aleshkin, Head of Consumer Marketing, Emerging Markets, Kaspersky Lab.
Soluțiile multi-platformă Kaspersky Internet Security – Multi-Device și Kaspersky Total Security – Multi-Device nu permit programelor malware să intercepteze informații confidențiale și îl previn pe utilizator în legătură cu pericole cum sunt conexiunile Wi-Fi nesigure. accesarea camerelor web și a microfoanelor, redirecționarea către pagini web false și multe altele.
Pentru mai multe informații despre siguranța în mediul online, accesați aici:
https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy
Pentru a verifica dacă modul cum vă comportați în mediul online poate duce la scurgeri de informații confidențiale, vă puteți testa aici:
https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/