NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Este posibil să fi auzit de un concept numit „cloud” („nor”). Adică utilizarea unui furnizor de servicii pe internet pentru a vă stoca și gestiona datele. Exemple includ crearea de documente pe Google Docs, accesarea e-mailurilor în Microsoft O365, partajarea fișierelor prin Dropbox sau stocarea imaginilor pe iCloud-ul Apple. În timp ce accesați și sincronizați datele dvs. de pe mai multe dispozitive oriunde în lume și partajați informațiile cu oricine doriți, adesea nu știți și nu puteți controla unde sunt stocate fizic datele dvs.
Selectarea unui furnizor de cloud
Serviciile cloud nu sunt nici bune, nici rele. Sunt instrumente pentru realizarea anumitor lucruri. Cu toate acestea, atunci când utilizați aceste servicii, de fapt predați datele dvs. private unor necunoscuți, așteptându-vă să le păstreze atât în siguranță cât și disponibile. Ca atare, doriți să fiți sigur că alegeți cu înțelepciune furnizorul de servicii. Pentru informații legate de serviciu, consultați-vă managerul pentru a vedea dacă aveți permisiunea de a utiliza servicii cloud și care dintre ele sunt autorizate.
Dacă aveți în vedere utilizarea serviciilor cloud pentru uz personal, luați în considerare următoarele:
1. Încredere: Puteți avea încredere în furnizorul de cloud? Este acesta o companie publică binecunoscută pe care milioane de oameni o folosesc deja sau este o companie mică, necunoscută, cu sediul într-o țară despre care nu ați auzit niciodată?
2. Suport: Cât de ușor este să obțineți suport sau să vi se răspundă la o întrebare? Are un număr de telefon pe care îl puteți apela sau o adresă de e-mail unde să-l puteți contacta? Există alte opțiuni de asistență, cum ar fi forumuri publice sau Întrebări Frecvente pe site-ul lor web?
3. Simplitate: Cât de ușor este de utilizat serviciul? Cu cât serviciul este mai complex, cu atât mai probabil veți face greșeli și veți expune sau pierde accidental informațiile. Utilizați un furnizor de cloud pe care îl găsiți ușor de înțeles, configurat și utilizat.
4. Securitate: Cum veți transfera datele de pe computerul dvs. către serviciul cloud? Este conexiunea securizată prin criptare? Cum sunt stocate datele dvs.? Este criptat și, dacă da, cine vă poate decripta datele? Pe măsură ce vă migrați datele, nu uitați că securitatea este o responsabilitate partajată între dvs. și furnizor.
5. Compatibilitate: Vă acceptă furnizorul de servicii toate dispozitivele și sistemele de operare pe care le utilizați sau intenționați să le utilizați?
6. Termenii serviciului: Revizuiți Termenii și Condițiile (adesea sunt surprinzător de ușor de citit). În conformitate cu legislația cărei țări operează furnizorul de servicii? Acordați o atenție deosebită drepturilor pe care le acordați furnizorului.
Securizarea datelor dvs.
Următorul pas este să vă asigurați că utilizați corect serviciile dvs. cloud. Modul în care accesați și partajați datele dvs. poate avea adesea un impact mult mai mare asupra securității datelor dvs. decât orice altceva.
Câțiva pași cheie pe care îi puteți face includ:
1. Autentificare: Folosiți o parolă puternică și unică pentru a vă proteja contul cloud. Dacă furnizorul dvs. de cloud oferă verificarea în doi pași, vă recomandăm să o activați.
2. Partajarea fișierelor / dosarelor: Furnizorii de cloud fac foarte simplă partajarea datelor – uneori prea simplă. Poate fi foarte ușor să vă distribuiți accidental informațiile. Protejați-vă permițând accesul doar anumitor persoane (sau grupuri de persoane) și doar la anumite fișiere sau dosare. Când cineva nu mai are nevoie de acces, retrageți-l. Furnizorul dvs. de cloud ar trebui să ofere o modalitate ușoară de a urmări cine are acces la fișierele și folderele dvs.
3. Setări: Înțelegeți setările de securitate oferite de furnizorul dvs. de cloud. De exemplu, dacă partajați imagini, fișiere sau un dosar cu altcineva, le poate acea persoană partaja cu alții fără știrea dvs?
4. Reînnoire: Nu uitați să vă reînnoiți abonamentul sau puteți pierde accesul la datele dvs.