Acasă IT News Un pas simplu pentru securizarea conturilor

Un pas simplu pentru securizarea conturilor

166
NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Vi se pare că infractorii cibernetici au o baghetă magică pentru a intra în conturile dvs. online sau bancare și nu puteți face nimic pentru a-i opri? Nu ar fi grozav dacă ați putea da un singur pas care să vă ajute să vă protejați de infractorii cibernetici și să vă permită să profitați în siguranță de tehnologie? Deși niciun singur pas nu va opri toți infractorii cibernetici, unul dintre cei mai importanți pași pe care îl puteți face este să activați autentificarea în doi factori (numită uneori 2FA, verificare în doi pași sau autentificare cu mai mulți factori) pentru cele mai importante conturi.

Un pas simplu pentru securizarea conturilor

Problema cu parolele

Când vine vorba de protejarea conturilor, cel mai probabil utilizați deja un anumit tip de parolă. Există mai multe moduri de a vă autentifica într-un cont: ceva ce aveți, ceva ce știți, ceva ce sunteți, undeva unde sunteți. Când folosiți mai multe metode de autentificare, adăugați un nivel suplimentar de protecție împotriva criminalilor cibernetici – chiar dacă aceștia sparg o metodă, vor trebui totuși să ocolească altele suplimentare pentru a vă accesa contul. Parolele dovedesc cine sunteți pe baza a ceva ce știți.

Pericolul cu parolele este că acestea reprezintă un singur punct de eșec. Dacă un criminal cibernetic poate ghici sau compromite parola, poate avea acces la cele mai importante conturi. În plus, infractorii cibernetici dezvoltă tehnici mai rapide și mai bune de ghicit, spart sau ocolit parolele. Din fericire, puteți contracara asta prin autentificarea în doi factori.

Autentificarea în doi factori

Adăugarea autentificării în doi factori este o soluție mult mai sigură decât să vă bazați doar pe parole. Funcționează necesitând nu una, ci două metode diferite pentru a vă autentifica. În acest fel, dacă parola dvs. este compromisă, contul dvs. este în continuare protejat. Un exemplu este cardul dvs. ATM; când retrageți bani de la un bancomat, utilizați de fapt o formă de autentificare în doi factori.

Pentru a vă accesa banii, veți avea nevoie de două lucruri: cardul ATM (ceva ce aveți) și numărul PIN (ceva ce știți). Dacă vă pierdeți cardul ATM, oricine vă găsește cardul nu vă poate retrage banii deoarece nu vă cunoaște codul PIN. Același lucru este valabil și dacă au codul dvs. PIN dar nu și nu cardul. Un atacator trebuie să aibă ambele pentru a vă compromite contul ATM. Conceptul este similar pentru autentificarea în doi factori; aveți două straturi de securitate.

Cum să folosiți autentificarea în doi factori

Autentificarea în doi factori este ceva ce configurați individual pentru fiecare cont. De fapt, este destul de simplu: de obicei nu trebuie să faceți altceva decât să vă sincronizați telefonul mobil cu contul dvs. În acest fel, atunci când trebuie să vă conectați la contul dvs., nu numai că vă conectați cu numele de utilizator și parola contului, dar utilizați și un cod unic pe care îl primiți de pe telefon. Ideea este combinația atât a parolei, cât și a codului unic pentru a vă conecta. De obicei, acest cod unic va fi trimis printr un mesaj text către dispozitivul dvs. mobil sau prin e-mail.

Telefonul dvs. poate avea, de asemenea, o aplicație mobilă (cum ar fi aplicația Google sau Microsoft Authenticator) care va genera codul unic pentru dvs. Când este posibil, aplicațiile mobile sunt considerate cea mai sigură opțiune pentru obținerea codului dvs. unic. Ceea ce face acest lucru atât de simplu este că, de obicei, trebuie să faceți acest lucru o singură dată de la orice computer sau dispozitiv pe care îl utilizați pentru a vă conecta. Odată ce site-ul web sau contul dvs. vă recunoaște dispozitivul, pentru a merge mai departe aveți adesea nevoie doar de parola dvs. pentru a vă autentifica.

De fiecare dată când încercați (sau altcineva încearcă) să vă conectați cu contul dvs., dar de pe un computer sau dispozitiv diferit, va trebui să utilizați din nou autentificarea în doi factori. Aceasta înseamnă că, dacă un criminal cibernetic vă descoperă parola, tot nu vă poate accesa contul, deoarece nu are acces la codul unic. Amintiți-vă, autentificarea în doi factori nu este de obicei activată în mod prestabilit, așa că va trebui să o activați personal pentru fiecare dintre cele mai importante conturi, cum ar fi serviciile bancare, investițiile, sau e-mailul personal. Deși acest lucru poate părea complicat la început, odată configurat, este foarte ușor de utilizat.

SURSA