Un defect al Facebook permite crearea de rețele false care generează like-uri

Cercetătorii au descoperit o rețea ilegală care genera like-uri și comentarii false pe Facebook folosindu-se de aplicații terțe. Cercetători ai Universității din Iowa, SUA, și ai Universității Lahore din Pakistan au descoperit zeci de site-uri pe care operează așa numite rețele de „cârdășie”, care generează like-uri gratuite pe Facebook, scrie cbsnew.com.

Cercetătorii spun că un defect de securitate a permis ca cel puțin un milion de conturi de Facebook, reale și false, să genereze peste o sută de milioane de like-uri și comentarii. Postările care primesc foarte multe aprecieri au o mai mare șansă să apară mai sus, ceea ce înseamnă că apoi acestea pot primi mai multă atenție și influență din partea unor persoane reale.

Pentru a participa, utilizatorii trebuiau să permită rețelelor un acces larg la conturile lor pentru ca acestea să poată fi folosite la fel ca celelalte conturi.

Codul cunoscut sub numele OAuth, permitea aplicațiilor terțe ca Spotify, iMovie și Playstation Network să acceseze conturile de Facebook ale utilizatorilor de oriunde pentru câteva ore sau chiar luni.

Cercetătorii au avertizat că defectul de securitate poate fi folosit si pentru a fura informațiile personale ale membrilor rețelei care generează like-uri, precum și folosirea conturilor lor pentru a transmite malware.

Într-un interviu pentru CBS News, cercetătorii au spus că au urmărit aceste rețele la începutul campaniei electorale pentru alegerea președintelui SUA în 2016, dar nu au putu spune dacă rețelele au fost folosite pentru a ajuta sau dezavantaja candidații.

Facebook a spus într-o declarație că aceste rețele au fost blocate, scrie dalymail.co.uk.

„Între timp, investigăm diferite tehnici care ar putea fi folosite să genereze like-uri false cu un volum mai mic. Vom lua măsurile necesare pentru a ne asigura că conexiunile și activitățile de pe serviciilor noastre sunt autentice,” se precizează în comunicat.

Toate descoperirile cercetătorilor vor fi prezentate în cadrul unei conferințe care va avea loc pe 1 noiembrie la Londra.

SURSA

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.