Acasă IT News Trei sferturi dintre utilizatorii de Internet nu recunosc amenințările online

Trei sferturi dintre utilizatorii de Internet nu recunosc amenințările online

14
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Kaspersky Lab a constatat că trei sferturi (74%) dintre utilizatorii de Internet ar descărca un potențial fișier compromis, pentru că nu au suficientă experiență în lumea virtuală încât să identifice pericolele. Rezultatele chestionarului, la care au răspuns 18.000 de utilizatori de Internet despre comportamentul lor online, ridică temeri privind abilitatea utilizatorilor de a recunoaște amenințările cibernetice.


Vigilența utilizatorilor de Internet a fost testată printr-un sondaj în cadrul căruia au fost rugați să descarce melodia “Yesterday” a formației Beatles. Numai una dintre cele patru opțiuni de download era un fișier sigur wma., denumit intenționat “Betles.Yesterday.wma”. Acesta a fost ales doar de un sfert (26%) dintre respondenți, care și-au dat seama că este un fișier inofensiv, în ciuda greșelii din denumire.

Cea mai periculoasă variantă de fișier, exe., conținea popularul termen “mp3” în denumire, “Beatles_Yesterday.mp3.exe”, reușind să păcălească o treime dintre respondenți să o aleagă. 14% au descărcat fișierul scr. screensaver, care a început să fie utilizat recent pentru a răspândi materiale infectate, iar 26% au optat pentru formatul zip., care ar fi putut conține fișiere periculoase.

Utilizatorii nu au detectat pericolele online nici în alte domenii, nu doar în muzică. Potrivit sondajului, unul din cinci (21%) utilizatori a descărcat fișiere din mai multe surse online, mărind riscul de a întâlni un fișier malware. În timpul sondajului, doar 24% au reușit să recunoască o pagină web reală, evitând să selecteze pagina de phishing. În plus, atunci când au specificat site-urile pe care ar fi dispuși să își lase datele personale, peste jumătate (58%) au menționat doar pagini falsificate de infractori.

Rezultatele vin la scurt timp după recentul studiu Kaspersky Lab și B2B International, care a arătat că 45% dintre utilizatorii de Internet au avut un incident legat de un fișier malware în ultimele 12 luni, dar 13% dintre ei nu știu în ce mod i-a afectat.      
 “Utilizatorii trebuie să conștientizeze pericolele lumii online pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “Dacă cineva s-ar afla într-un loc periculos, pur și simplu nu ar fi înțelept și de bun-simț să înceapă să numere sume mari de bani. Același gen de instinct ar trebui să se activeze și în mediul online. Este vital ca utilizatorii să caute orice semn de activitate frauduloasă și să știe să detecteze o pagină de phishing sau o opțiune periculoasă de download. Oricum, indiferent cât de expert este cineva în mediul online, este riscant să intre pe internet fără să aibă instalată o soluție de securitate. Infractorii cibernetici dezvoltă permanent noi modalități de atac și doar cel mai actualizat software de securitate poate proteja utilizatorii de unele amenințări.”


 Vă puteți testa comportamentul online aici: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/