NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Libertatea de exprimare pe internet a scăzut pentru al patrulea an consecutiv în întrega lume, mai multe țări introducând măsuri agresive de cenzură online, potrivit unui nou raport.
Freedom on the Net 2014, al cincilea raport anual publicat de organizația independentă Freedom House, a arătat că din cele 65 de țări evaluate, 36 au înregistrat o traiectorie negativă a libertății pe internet în perioada mai 2013 – mai 2014. Acest fapt s-a datorat unor factori precum restricționarea accesului la rețelele sociale, supravegherea online agresivă și atacurile informatice, precum și intimidarea și chiar arestarea unor jurnaliști, bloggeri și activiști.
Raportul a analizat trei factori principali pentru fiecare țară: obstacole care stau în calea acces ului la internet, limitarea conținutului publicat în mediul online și încălcarea/violarea drepturilor utilizatorilor.
Iranul rămâne în continuare țara cu cel mai mic grad de libertate de exprimare pe Internet, în ciuda speranței de reformare a mediului online promisă de președintele Hassan Rohani atunci când a preluat mandatul în august 2013. Deși noua administrație a îmbrățișat mai mult social media decât fostul lider, cetățenii iranieni încă nu au acces la site-uri precum Twitter și Facebook.
De asemenea, raportul a subliniat că autoritățile iraniene au condamnat oameni la „ani de închisoare pentru promovarea sufismului în mediul online, precum și a altor activități digitale.” În luna mai 2014 șase tineri iranieni au fost arestați și condamnați pentru că au postat pe YouTube un videoclip în care dansau pe melodia de succes Happy a lui Pharrell Williams. Cinci dintre ei au fost condamnați atunci la 6 luni de închisoare și 91 lovituri de bici fiecare, în timp ce al șaselea a fost condamnat la un an de închisoare și 91 lovituri de bici.
Siria, China, Cuba, Etiopia și Uzbekistan urmează Iranul în topul publicat de organizația independentă .
În schimb, Islanda este clasat pe primul loc ca națiunea care nu blochează accesul la internet sau accesul la platformele sociale, 97% dintre gospodării fiind de altfel conectate la internet. Estonia, Canada, Australia, Germania și Statele Unite ale Americii completează topul, după Islanda.
Freedom House nu a luat în considerare în acest raport țări precum România, Bulgaria sau Serbia.
Un studiu amplu publicat în noiembrie a arătat că 83% din utilizatorii de internet din întreaga lume cred că accesul la internet la prețuri accesibile ar trebui să fie un drept fundamental al omului.
Graficul de mai jos arată cele șase țări cu cea mai mare libertate de exprimare pe internet și cele șase țări cu cea mai puțină libertate de exprimare pe internet.
You will find more statistics at Statista