Topul celor mai proaste parole folosite în 2018

Compania SplashData a publicat lista anuală a celor mai folosite parole de către utilizatorii de Internet. Parolele cele mai previzibile de pe internet, de genul “123456” sau “password”, nu s-au schimbat la nivel mondial din 2011, în pofida frecventelor avertismente referitoare la riscurile de piratare a conturilor de poștă electronică sau bancare, relevă studiul publicat luni.

Cea mai utilizată parolă din lume a rămas și în 2018 “123456”. Se pare că utilizatorii de internet nu se învaţă minte atunci când le sunt sparte conturile sau pur şi simplu nu îi interesează să îşi protezeje activitatea pe internet. În continuare aceştia folosesc parole precum “password”, “12345678”, “12345” şi “qwerty”. În lista SplashData pentru anul 2018 găsim și parole noi și “foarte complicate” 🙂 precum “Donald” (știm prea bine de unde vine acest nume), “111111”, “sunshine”, “princess”, “666666” sau “654321”.

La fel ca numeroşi alţi experţi în domeniul securităţii cibernetice, SplashData recomandă utilizarea unor fraze secrete, formate din cuvinte luate la întâmplare, cifre şi caractere, uşor de reţinut, dar dificil de descifrat.

Topul celor mai proaste parole folosite în 2018

Cercetătorul în domeniul securităţii informatice, Bruce Schneier, spune că o parolă formată dintr-un șir de 10-12 caractere (cifre, litere, semne, spații) ar fi imposibil de spart, dar utilizatorii trebuie să fie capabili să ţină minte această combinaţie. De asemenea, nu este recomandată folosirea aceleiaşi parole în mai multe locuri.

Alte sfaturi:

  • Nu utilizați un sport preferat sau o echipă preferată ca parolă. Genul acesta de parole sunt în top 100;
  • Nu utilizați numele vostru, ziua de naștere sau mai ales doar anul nașterii;
De asemenea, în top 100 au mai intrat hobby-uri preferate, sportivi de renume, autoturisme și titluri de filme. 
 

NOTĂ: Acest blog nu conține advertoriale (articole plătite). În schimb, o mică parte din articolele existente conțin linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând (software) prin aceste linkuri. Mulțumesc!