1. Home
  2. /
  3. Security
  4. /
  5. Topul celor mai folosite și neinspirate parole în 2015

Topul celor mai folosite și neinspirate parole în 2015

Compania SplashData a publicat lista anuală a celor mai folosite parole de către utilizatorii de Internet. Parolele cele mai previzibile de pe internet, de genul „123456” sau „password”, nu s-au schimbat la nivel mondial din 2011, în pofida frecventelor avertismente referitoare la riscurile de piratare a conturilor de poștă electronică sau bancare, relevă studiul publicat marți.

Cea mai utilizată parolă din lume în 2015 a rămas „123456”. Se pare că utilizatorii de internet nu se învaţă minte atunci când le sunt sparte conturile sau pur şi simplu nu îi interesează să îşi protezeje activitatea pe internet. În continuare aceştia folosesc parole precum „password”, „12345678”, „12345” şi „qwerty”. Parolele care apar pentru prima dată pe lista SplashData pentru anul 2015 sunt „welcome”, „1234567890”, „1qaz2wsx”(primele două coloane de taste pe o tastatură standard), „qwertyuiop”(primul rând de taste orizontale ale blocului de dactilografiere pe o tastatură standard)”login”, „passw0rd”, dar și termeni populari din filmul StarWars, cum ar fi „starwars”, „solo” sau „princess”.


La fel ca numeroşi alţi experţi în domeniul securităţii cibernetice, SplashData recomandă utilizarea unor fraze secrete, formate din cuvinte luate la întâmplare, cifre şi caractere, uşor de reţinut, dar dificil de descifrat.

Cercetătorul în domeniul securităţii informatice, Bruce Schneier, spune că o parolă formată dintr-un șir de 10-12 caractere (cifre, litere, semne, spații) ar fi imposibil de spart, dar utilizatorii trebuie să fie capabili să ţină minte această combinaţie. De asemenea, nu este recomandată folosirea aceleiaşi parole în mai multe locuri.


Alte sfaturi:

  • Nu utilizați un sport preferat sau o echipă preferată ca parolă. Genul acesta de parole sunt în top 100;
  • Nu utilizați ziua de naștere sau mai ales doar anul nașterii;
  • Cărțile cu nume de copii sunt populare pentru alegerea numelui propriilor copii, așa că nu le folosiți ca parole. 
De asemenea, în top 100 au mai intrat hobby-uri preferate, sportivi de renume, autoturisme si titluri de filme. 


Pentru mai multe informații cu privire la datele culese de SplashData în ultimii cinci ani și în care găsiți cele mai utilizate parole, puteți descărca e-book-ul de aici: http://content.teamsid.com/worst-passwords-ebook


Topul celor mai folosite și neinspirate parole
DISTRIBUIE:

Citește și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *