Top 6 softuri DAW

Softurile DAW (Digital Audio Workstation Software) pot înlocui cu succes un întreg studio clasic de înregistrări muzicale. Softurile DAW au intrat în atenția publicului la începutul anilor 90, când au demonstrat capabilități de înregistrare și manipulare simultană a mai multor piste audio, totul la un preț cu mult scăzut comparativ cu un proiect similar realizat într-un studio profesional. Tehnologia actuală ne permite sa avem pe un computer un întreg studio de înregistrări, cu foarte multe opțiuni care în urmă cu mulți ani fie erau indisponibile, fie erau foarte foarte scumpe.

Softurile DAW sunt disponibile într-un număr relativ mare, iar specificațiile acestora diferă, precum nevoile fiecărui artist în parte, fiecare din cele regăsite pe piață astăzi având caracteristici unice și o multitudine de opțiuni.

1. Avid Pro Tools este cea mai populară platformă de producție muzicală și editare audio. Softul este folosit de marile studiouri din Europa de Vest și Statele Unite. Avid Pro Tools este folosit în special pentru a crea coloanele sonore pentru filme (de exemplu, muzica din filmul Avatar a fost creată cu ajutorul acestui soft de James Horner). Softul îl puteți cumpăra și de pe eMAG. Trial-ul (30 de zile) îl puteți descărca de aici.

2. Fl Studio este softul extrem de popular mai ales printre producătorii de muzică electronică. Fie că ești începător sau utilizator avansat, FL Studio e un software DAW pe care te poți baza și îl poți stăpâni destul de bine după ceva practică și antrenament. AVICII (TIM BERGLING) a folosit tot timpul acest soft în creațiile lui muzicale, dar și AFROJACK (NICK VAN DE WALL)MIKE OLDFIELDDEADMAU5 (JOEL ZIMMERMAN)Toby Emerson sau MARTIN GARRIX.

3. Steinberg Cubase este probabil cel mai cunoscut soft DAW în România. Cubase face parte din generația veche de softuri cu tradiție, versiunea originală fiind lansată în 1989. Cei de la Steinberg Cubase sunt cunoscuți ca pionierii industriei de profil, fiind responsabili întotdeauna de inovație și avans tehnologic prin lansarea plugin-urilor VST și a instrumentelor VST ce reprezintă standardul industriei de profil de mulți ani încoace. 

Steinberg mai are un as în mânecă. Este vorba de Nuendo. Steinberg Nuendo 10 este un software de editare și masterizare audio post-producție pentru jocuri, filme/tv, advertising și multimedia. Nuendo îți oferă un număr nelimitat de track-uri audio și MIDI, 81+ plugin-uri VST, editare post-producție multi-track, procesare offline si unelte multi-export.

4. Ableton Live a evoluat în timp într-un pachet complet pentru înregistrări fie în studio-ul de acasă fie în cel profesional. Folosit în general de DJ (în ultimii ani, Armin Van Buuren s-a bazat tot mai mult pe Ableton Live) și artiști interpreți în concertele live, Ableton Live este utilizat mai ales cu ajutorul dispozitivelor MIDI auxiliare care reduc lucrul la laptop, artistul îmbinând tehnologia digitală cu un feeling analog.

5. PreSonus Studio One – Cunoscuți pentru echipamentele hardware din domeniul înregistrărilor audio (microfoane, plăci audio, monitoare de studio, software, suprafețe de control DAW cât și preamplificare), cei de la Presonus au lansat prima versiune Presonus Studio One în anul 2009. 

6. Propellerhead Reason 10Reason este un soft foarte puternic pentru compus muzică, mai ales pentru stilurile electronice: dance, club, trance, drum&bass, jungle, dub. Are un mod original de lucru, un sistem ingenios dar mai greoi de înțeles în comparație cu softurile de editare. Pentru cei care știu să lucreze cu FL Studio, pasul către Reason este însă mai ușor. Prodigy au compus un întreg album exclusiv în Reason!

Alte softuri DAW populare: Cakewalk Sonar, Apple Logic Pro XMOTU Digital Performer, Cockos Reaper, Bitwig Studio

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.