Un VPN îți criptează conexiunea online, îmbunătățindu-ți siguranța digitală și protejându-ți identitatea. Termenul „VPN”, o prescurtare de la „Virtual Private Network” („Rețea Privată Virtuală”), se referă la o rețea în care indivizii nu transferă date ca de obicei, prin structuri fizice cum ar fi cablul sau undele radio, ci folosesc o structură anume din acea rețea.
Un VPN face mai mult decât să te scape de restricții geografice sau să-ți schimbe adresa IP. Dacă ții la confidențialitate și vrei să-ți criptezi canalele de comunicare, atunci ai nevoie de un serviciu bun pentru asta. Majoritatea oamenilor se feresc de această tehnologie deoarece cred că le va încetini conexiunea la internet. În unele cazuri, este adevărat. Viteza medie a unei astfel de conexiuni depinde în primul rând de viteza pe care o ai în mod normal. Serviciile gratuite încetinesc destul de mult încărcarea paginilor, tocmai de aceea sunt recomandate serviciile plătite, care oferă mult mai multă calitate.
Deși tehnologia VPN a fost inițial dezvoltată pentru a permite angajaților companiilor să se conecteze în siguranță la rețelele lor de lucru pentru a le accesa atunci când sunt departe de birou, conexiunile VPN sunt utilizate în principal pentru a ascunde activitatea internetului, asigurând astfel viața privată și ocolind cenzura locală sau guvernamentală (De la locul de muncă, școală, stat etc.), pentru a evita hackerii atunci când folosești WiFi public și pentru a „păcăli” site-urile web în a gândi că navighezi dintr-o altă locație geografică, pentru a accesa site-uri web limitate utilizatorilor din anumite țări, state sau regiuni.
Totuși, folosirea unui astfel de serviciu nu este o garanție că poți face chiar orice vrei pe net. Nu vei fi ferit de atacuri de tip malware, de tentative de phishing sau chiar de hacking. Astfel, un VPN trebuie folosit doar alături de alte metode de securitate, cum ar fi un antivirus bun (Recomandări – Bitdefender, Kaspersky, ESET, G DATA, F-SECURE, Norton, Avira sau Trend Micro).
Top 10 VPN pe care să le folosești cu încredere
1. NordVPN (Evaluat ca fiind VPN-ul nr.1 în ultimii ani) este un popular furnizor VPN. Rețeaua imensă a celor de la NordVPN are peste 5.300 de servere în 59 de țări (25 de servere localizate în România, așadar veți putea accesa conținut local cât timp sunteți in străinătate), cu altele noi adăugate în permanență. Acesta oferă servere dedicate pentru P2P, criptare dublă, IP-uri dedicate și Onion over VPN pentru utilizatorii de Tor.
Securitatea redării în flux și torrenting-ul se pot accesa cu doar un singur clic. Datorită setărilor funcției de marcă înregistrată SmartPlay DNS, clientul celor de la NordVPN oferă acces automat și viteze rapide atunci când accesați serviciile lui Netflix și alte servicii de streaming.
Suita CyberSec este o altă caracteristică unică de la NordVPN. Aceasta oferă protecție suplimentară împotriva programelor malware. Setările avansate de obfuscare asigură funcționarea rețelei de VPN în țări cu cenzură puternică precum China. În plus, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la scurgerile de date prin VPN, deoarece NordVPN oferă două kill switch-uri diferite și setări particularizate de DNS.
NordVPN operează în Panama, așadar este în afara zonei Țărilor cu 14 ochi. Acest lucru îi permite să urmeze o politică strictă fără logare, ceea ce este grozav pentru cei interesați în principal de confidențialitate.
2. ExpressVPN ia securitatea pe Internet foarte în serios. Toate aplicațiile au un comutator integrat, un split tunel (Double VPN), o protecție DNS împotriva scurgerilor și o protecție împotriva scurgerilor IPv6. ExpressVPN oferă lățime de bandă și date nelimitate pentru o experiență de torrenting fără restricții. Acesta suportă partajarea P2P și torrenting-ul pe toate serverele sale. ExpressVPN are peste 3.000 de servere de mare viteză în 160 de locații din toată lumea. Având sediul în Insulele Virgine Britanice, ExpressVPN nu se încadrează în alianța 14 ochi.
3. Surfshark ia în serios promisiunea de a vă oferi acces la un internet nelimitat. Face acest lucru oferind o serie de funcții exclusive la prețuri foarte mici. Surfshark oferă un bonus foarte rar: conexiuni simultane nelimitate, ceea ce îl face foarte potrivit pentru familiile cu mai multe dispozitive.
Desigur, acest avantaj nu ar conta prea mult dacă Surfshark nu ar furniza un serviciu bun, dar o face. Caracteristicile sale includ tunelarea divizată, criptarea dublă, protecția prin kill switch și suita de securitate numită CleanWeb care blochează reclamele și previne malware-ul. Din păcate, din cele peste 3.200 de servere existente în 65 de țări, există doar un server localizat în România.
4. CyberGhost VPN (cel mai bun pentru România) îmbină caracteristicile esențiale ale unui VPN cu o abordare inovatoare. Realizat cu precizie germană și atenție la detalii, CyberGhost este un software incredibil. CyberGhost nu dezamăgește la capitolul securitate, datorită criptării AES-256 și a unui set mare de protocoale, de la OpenVPN și L2TP/IPsec, la PPTP. Este prezent și un kill switch și protecție împotriva scurgerilor DNS și, de asemenea, criptarea dublă. CyberGhost deține în acest moment o rețea de peste 6.500 servere localizate în 90 de țări (din care 78 de servere localizate în România pentru a putea accesa conținut local), marea majoritate fiind servere premium. Cu CyberGhost VPN te poți bucura de o conexiune VPN sigură pe maximum 7 dispozitive simultan. Echipa CyberGhost este în prezent formată din peste 70 profesioniști cu un background puternic în domeniul IT, din România cât şi din Germania, aceasta din urmă fiind responsabilă în mare parte cu programarea produsului. Echipele sunt unite într-un crez comun al internetului anonim. CyberGhost este un susţinător și promotor al drepturilor civile și al unei societăți libere. Startup-ul româno-german Cyberghost a fost achiziționat în 2017 de compania Kape Technologies, o companie de securitate cibernetică listată la bursa de valori din Londra.
NordVPN, ExpressVPN, Surfshark și CyberGhost VPN sunt și recomandările mele.
5. Private Internet Access a cunoscut o creștere în popularitate în ultimii ani. Cu Private Internet Access vă aflați în mâini sigure grație criptării de nivel militar și a suportului oferit pentru mai multe protocoale de VPN, păstrând-vă în același timp datele și identitatea departe de hackeri, trackere sau alți rău-voitori. De asemenea, nu stochează nicio informație despre voi, așa că sunteți liberi să navigați pe web în anonimat complet.
Blocatorul încorporat de malware (MACE) al acestui VPN promite să vă protejeze împotriva programelor adware și altor viruși. Am testat această funcție vizitând câteva site-uri de torrente cu reclame abundente și alte site-uri dubioase și suntem bucuroși să raportăm că MACE a funcționat foarte bine. Private Internet Access are o rețea de peste 3.200 de servere în 46 de țări.
6. PrivateVPN funcționează sub jurisdicția Suediei și oferă conexiuni VPN anonime împreună cu un serviciu proxy HTTP. Serverele lor sunt configurate pentru a suporta protocoalele OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec, IKEv2, HTTP Proxy și SOCKS5. Împreună cu protecția împotriva scurgerilor IPv6, criptare 2048-biți, AES-256 și un comutator de funcționare, protecția și confidențialitatea sunt garantate. Traficul de pe torrent este permis pe oricare dintre servere, dar vi se recomandă să utilizați servere situate în Suedia, deoarece este o țară mai prietenoasă cu confidențialitatea.
7. IPvanish este unul dintre cei mai buni furnizori de VPN atunci când vine vorba de protejarea confidențialității tale online. IPVanish suportă conexiunile P2P și proxy-urile SOCKS5 pentru descărcări rapide de torrente. Criptarea pe 256 biți și varietatea de protocoale de VPN, inclusiv OpenVPN, fac ca IPVanish să fie securizat. Kill switch-ul și protecția împotriva scurgerilor de date DNS/IPv6 vă asigură că sunteți mereu protejați. IPVanish oferă și setări suplimentare de disimulare și configurare suplimentară a IP-ului, cum ar fi intervale de resetare. Aceste caracteristici, împreună cu cele până la 10 conexiuni simultane, fac acest serviciu să iasă în evidență din mulțime.
La fel ca VPN-urile de mai sus, IPvanish nu păstrează jurnalele datelor sale de utilizator, astfel încât să rămâi complet anonim. Acoperirea acestui VPN include peste 1.400 de servere în peste 75 de locații, adică peste 40.000 de adrese IP.
8. Hotspot Shield include acces la peste 3.200 de servere la nivel mondial, precum și aplicații elegante și un serviciu de asistență pentru clienți receptiv prin e-mail și chat live. Acest VPN este o alegere fiabilă atât pentru utilizatorii ocazionali, cât și pentru cei veterani, deoarece oferă o securitate excelentă cu criptare 128-bit/256-bit și protocolul Catapult Hydra bazat pe OpenSSL. Hotspot Shield oferă viteze rapide și comprimă datele în timpul redării de conținut pentru a preveni tamponarea și întreruperile. În ceea ce privește funcțiile, veți beneficia de un kill switch și cam atât. Nu veți găsi setări personalizate pentru DNS sau asistență suplimentară pentru descărcarea de torrente. Deși traficul P2P este permis, ar fi bine să vă îndreptați către un alt VPN dacă prioritatea voastră este torrenting-ul.
9. Trust.Zone are aproape tot ceea ce majoritatea utilizatorilor VPN caută: Un site util, aplicații ușor de utilizat și abilitatea de a ocoli geo-blocajele Netflix. Securitatea este, de asemenea, un plus pentru Trust.Zone. VPN-ul are un comutator de închidere, criptare AES-256 biți, OpenVPN și L2TP peste IPSec (singurele două protocoale oferite) și un mandat canary. Un mandat canary indică faptul că această companie nu a fost niciodată solicitată de guvern pentru detalii despre utilizatori. Trust.Zone însă nu permite torrentarea P2P pe serverele lor.
10. ProtonVPN funcționează cu două variante ale OpenVPN. Nu este suportat niciun alt protocol – motivul pe care Proton îl oferă este că OpenVPN oferă un spațiu mic sau deloc de compromis. În timp ce alte protocoale pot fi mai rapide și mai ieftine de menținut, ProtonVPN alege să renunțe la aceste opțiuni în favoarea unei mai bune securități. Criptarea este, într-un cuvânt, impecabilă – AES-256 pentru traficul în rețea, RSA de 2048-biți pentru schimbul de chei și HMAC cu SHA256 pentru autentificarea mesajelor oferă o coloană vertebrală solidă. ProtonVPN și-a dezvoltat propria tehnologie de redirecționare, numită Secure Core. Ceea ce face este să lege traficul prin mai multe servere înainte de a ieși din rețeaua Proton. Aceste servere se află în locații cu legi puternice de confidențialitate, ceea ce face imposibil ca hackerii să monitorizeze traficul de ieșire pentru a dezvălui adresa IP actuală a utilizatorului.
Caracteristicile precum Secure Core fac din ProtonVPN o alegere excelentă pentru cei care se găsesc adesea pe Internet în setări ușor compromise. Alte aspecte importante includ funcționalitatea kill-switch și politica strictă fără înregistrări – ProtonVPN are sediul în Elveția, ceea ce îl plasează atât în afara legislației UE, cât și a legislației americane și îi permite să garanteze utilizatorilor deplină confidențialitate.
Alte VPN-uri bune (cam asta ar fi și ordinea lor): TunnelBear, iTop VPN, VyprVPN, Windscribe, VPN Unlimited, StrongVPN, HideMyAss.
Citește și: Rețea Virtuală Privată (VPN)
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale, dar în unele articole sunt inserate linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertisements, but affiliate links are inserted in some articles. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!