Acasă IT News Top 10 cele mai mari atacuri informatice din istorie

Top 10 cele mai mari atacuri informatice din istorie

52
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Când au comis cele mai mari atacuri informatice din istorie, hackerii și-au diversificat acțiunile de la furt de date de pe carduri până la viruși, spart de conturi și sustragerea unor informații confidențiale sau jenante.



Sony Pictures



Atacul cibernetic asupra Sony Pictures, din noiembrie anul trecut, este considerat cel mai distructiv atac comis vreodată, relatează CNN Money. Hackerii nu doar că au furat cantități colosale de date, printre care și memo-uri jenante ale angajaților sau informații secrete ale companiei, dar au și șters hard disk-uri și au făcut inutilizabilă mare parte din rețeaua studioului pentru mai bine de o săptămână.

Totul pentru că mai mulți hackeri, posibil angajați de Coreea de Nord, după cum suspectează anchetatorii americani, au vrut ca gigantul din SUA să nu mai difuzeze „The Interview”, un film despre asasinarea fictivă a lui Kim Jong Un.

Sony Pictures a resimțit consecințele atacului informatic timp de luni întregi: multe computere ale companiei erau nefuncționale, iar e-mailul nu putea fi utilizat. După incidentul devastator, copreședintele gigantului american, Amy Pascal, și-a dat demisia.

Spamhaus

Atacul din martie 2013 asupra Spamhaus a fost considerat cel mai grav din istorie până la catastrofa de la Sony Pictures. Spamhaus este o firmă europeană care publică „liste negre” cu adrese de spam, cu scopul filtrării mesajelor nedorite, și a fost lovită după ce a inclus pe lista un site olandez.

S-a speculat că atacul ar fi venit din Rusia. Hackerii au infectat mai multe servere decât s-a auzit vreodată și au supraîncărcat rețeaua mondială. Atacatorii au folosit aproape 100.000 de servere pentru a transmite 300 gigabits de trafic pe secundă.

Heartland

În cel mai mare atac cibernetic din domeniul bancar, hackerii au furat aproximativ 130 de milioane de date de pe cardurile clienților Heartland Payment Systems. Banca a fost nevoită să plătească peste 110 milioane de dolari către Visa, Mastercard, American Express și alte companii, pentru ca acestea să își retragă plângerile.


Conficker

Cel mai distructiv vierme informatic din istorie, Conficker, a infectat zeci de milioane de computere pe care opera sistemul Windows, din mai mult de 200 de țări. Calculatoarele guvernului britanic au fost, în special, afectate.

Ce a făcut acest virus atât de puternic și greu de oprit era faptul că putea infecta alte computere în mod automat – utilizatorii nu trebuiau să facă nimic pentru ca viermele informatic să se extindă.

Conficker a afectat, printre altele, sisteme software de securitate, a descărcat automat fișiere și nu le-a permis utilizatorilor să acceseze site-uri de unde și-au fi putut updata antivirusul.

Target

La sfârșitul anului 2013, Target, o companie de retail americană, anunța că în jur de 110 milioane de conturi ale clienților au fost sparte. Gigantul a fost lovit de atacul cibernetic în cea mai proastă perioadă posibilă, în mijlocul sezonului de cumpărături pentru sărbători. Hackerii au furat 40 de milioane de date de pe card și informații personale de la 70 de milione de clienți care aveau conturi online.


Anthem


Compania de asigurări Anthem, a doua ca mărime din Statele Unite, a fost la începutul acestui an victima a ceea ce se crede a fi cel mai mare atac cibernetic din acest sector, în urma căruia au fost expuşi 80 de milioane de clienţi ai acesteia.


Atacul informatic a fost descoperit chiar de companie, acesta fiind unul dintre rarele cazuri în care un atac la scară largă este identificat prin mijloace interne mai degrabă decât să fie raportat de o parte terţă, potrivit unui oficial din cadrul Mandiant, o companie de securitate informatică chemată după descoperirea problemei.


TJX


În 2005, hackerii au reușit să se strecoare în sistemele de plăți ale gigantului retail TJX Companies, care deține TJ Maxx, Home Goods și Marshalls. Pe parcursul mai multor luni ale acelui an, hackerii au furat datele de pe card de la 94 milioane de clienți.


Albert Gonzalez, creierul acestui atac, a fost în cele din urmă prins și condamnat la 20 de ani de închisoare.


Sony PlayStation


În primăvara lui 2011, compania japoneză Sony a fost victima unei spargeri de proporții a reţelei sale de jocuri video online, care a permis furtul de nume, adrese şi posibil şi a datelor de pe cardurile de credit a peste 77 de milioane de conturi, într-una din cele mai operaţiuni de acest tip de pe internet. Compania a anunţat că a aflat despre breşa din reţeaua PlayStation pe 19 aprilie 2011 (după două zile de la începutul atacului), situaţie care a dus la închiderea imediată a reţelei.


JPMorgan Chase


Banca JP Morgan Chase din SUA a fost vizată de un grup de hackeri care au pătruns în rețelele de calculatoare, de unde au sustras informații referitoare la conturile a 83 de milioane de clienți. Instituţia bancară a dat atunci asigurări că nu există indicii referitoare la accesarea datelor privind serviciile sociale, însă hackerii au obţinut numere de telefon şi adrese ale clienţilor.


Experian


În octombrie 2013, procurorii federali din New Jersey au anunţat că un serviciu de furt al identităţii din Vietnam a reuşit să obţină aproximativ 200 de milioane de date personale, incluzând adrese de e-mail, numerele Securităţii Sociale, datele cardurilor de credit şi informaţiile conturilor bancare de la Court Ventures, o companie deţinută de firma de brokering Experian.