⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK5358

Tipuri de licențe Windows

Achiziționarea unui sistem de operare presupune alegerea celor mai convenabile licențe, în funcție de necesitățile personale, ale companiei sau ale instituției în care vom folosi sistemul de operare. De aemenea, prețul unei licențe Windows depinde atât de ediția sistemului de operare, dar și de modalitatea de licențiere.

Tipuri de licențe Windows

Achiziționarea unui Windows original îți aduce numeroase avantaje:

 • Nu există riscul ca acesta să conțină software dăunător sau rău intenționat.
 • Posibilitatea de a folosi calculatorul pentru desfășurarea unei activități comerciale sau de pe urma căreia să rezulte obținerea de venituri.
 • Beneficierea de suport din partea Microsoft în cazul unor probleme de ordin software, respectiv hardware – depinzând însă și de tipul de licență.
 • Beneficierea de update-uri/ actualizări fără să existe posibilitatea ca Windows-ul să fie detectat drept piratat.

Care sunt principalele tipuri de licențiere?

Licența Retail

Licența Retail permite posesorului să instaleze sistemul de operare pe orice calculator – există deci dreptul de a transfera licența pe orice sistem –, singura condiție fiind ca licența să nu fie folosită pe mai multe calculatoare simultan. Versiunea Retail este considerată completă, pentru că se oferă drepturi complete asupra folosirii și instalării sistemului de operare.

Alte avantaje ale licențelor Retail sunt:

 • posibilitatea de a beneficia de suport din partea Microsoft;
 • posibilitatea de a opta ce variantă a sistemului de operare să se instaleze, pe 32 de biți (x86) sau pe 64 de biți (x64), licența fiind valabilă pentru ambele variante, însă nu simultan.

De reținut că o licență retail va avea un preț mai mare în comparație cu alte licențe.

Licența Retail poate fi:

 • FPP (Full Package Product): când licența se distribuie pe suport fizic – pe hârtie – și este acompania de un suport de instalare, DVD sau stick USB bootabil, plus un manual de instalare Windows.
 • Electronică: când cheia de activare Windows se transmite prin mijloace electronice, de exemplu, prin e-mail, iar Windows-ul se descarcă de pe site-ul oficial și se stochează pe un suport de stocare portabil bootabil folosind unelte gratuite oferite de Microsoft.

Licența OEM (Original Equipment Manufacturer)

O licență Windows OEM (cunoscută și cu numele de DSP sau OEI) oferă același grad de funcționalitate a sistemului de operare precum licența Retail, însă limitează instalarea acestuia în sensul că licența este acordată doar pentru un calculator unic. Windows-ul poate fi reinstalat ulterior, însă doar pe calculatorul pentru care a fost asociată, și doar dacă nu s-a schimbat componenta fundamentală a calculatorului: placa de bază.

În cazul licențelor OEM, există următoarele trei dezavantaje comparativ cu licențele Retail:

 • nu este inclus suportul din partea Microsoft, orice problemă software va fi adresată producătorului/ comerciantului care a preinstalat sistemul de operare.
 • trebuie să se aleagă varianta sistemului de operare, pe 32 de biți sau pe 64 de biți, nu va fi posibilă ambele variante. (Alegerea recomandată: pe 64 de biți – x64).
 • dacă se strică placa de bază, licența Windows devine nulă.

Există însă și următoarele avantaje:

 • prețul este mai mic decât a unei licențe Retail.
 • odată cu trecerea anilor, calculatorul va deveni învechit hardware, iar cum Microsoft lansează constant noi versiuni de Windows, este justificabil ca achiziționarea unui nou sistem să se facă împreună cu un Windows mai nou.
 • Windows-ul este deja instalat, cu tot cu driverele necesare – ceea ce este convenabil pentru utilizatorii care nu știu să instaleze sistemul de operare sau nu au timp pentru acest pas.

Licenţierea VUP

Licența Windows Upgrade (cunoscută și ca VUP) permite upgrade-ul la o nouă versiune a sistemului de operare, pe baza unei licențe Windows deja achiziționate, de o versiune mai veche de Windows – cu alte cuvinte, o extindere a licenței inițiale.

Avantajele principale în cazul unei licențe VUP este prețul scăzut în comparație cu licențele Retail și faptul că nu va trebui să se reinstaleze Windows-ul – upgrade-ul va consta în trecerea la noua versiunea în mod automat, cu păstrarea datelor și migrarea programelor.

Există însă și limitări de ugradare, migrarea licenței la o versiune mai nouă de Windows este posibilă doar între versiuni echivalente.

Vizualizare rapidă a tipurilor de licențe

Alte tipuri de licențiere (mai puțin interesante pentru utilizatorul obișnuit):

 • Licențele GGK (Get Genuine Kit) Microsoft oferă aceste licențe pentru intrarea în legalitate a celor care au cumpărat sisteme cu licențe contrafăcute. Licențele GGK sunt disponibile pentru Windows Vista Business, Windows XP Pro, Windows 7 Pro și Windows 8.1 Pro și sunt valabile pentru un singur PC.
 • Open License Business (Licențiere în volum) – Acestea sunt licențe speciale pentru companii cu peste 5 PC-uri. Au ca principal avantaj posibilitatea obținerii de discount-uri direct proporționale cu numărul de sisteme acoperite, pornind de la un minim de 5 sisteme Volume License Keys (VLK) – Această metodă conține unul sau mai multe seturi compuse dintr-un cod de licențiere și un cod de autorizare (authorization number) pe baza cărora se pot face și achiziții ulterioare cu același nivel de discount. Sunt de asemenea incluse și opțiuni de upgrade sau de downgrade.
 • Open Volume (OLP C) – oferă discounturi și mai mari decât Open License Business. Pentru calificare sunt necesare 500 de puncte de care clientul trebuie să dispună, fiecare software Microsoft având un punctaj propriu care stă la baza acestor calcule.
 • Open Value Subscription – este destinată companiilor minim 5 sisteme care solicită achiziționarea de eșalonată de licențe. Astfel, aplicațiile dorite se pot cumpăra sau închiria printr-o plată anuală. Durata minimă a unui asemenea contract este de 3 ani.
 • Get Genuine Windows Agreement (GGWA) – Acest tip de licențiere este destinat tuturor categoriilor de clienți. Clienții mici și mijlocii trebuie să achiziționeze minim 5 licențe, în timp ce pentru cei mari numărul licențelor poate fi adaptat după necesități.
 • Microsoft Refurbished – sunt licențe similare cu cele OEM care se pot achiziționa doar împreună cu un PC recondiționat. Aceste licențe sunt convenabile ca preț, dar nu pot fi obținute sau folosite altfel.

Resurse:

Ce este o licență software și câte tipuri de licențe există?

Ghid pentru licențierea Windows

https://www.microsoft.com/en-us/Licensing/learn-more/document-library

https://licensingapps.microsoft.com/product-activation

https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/tn-archive/ff793423(v=technet.10)

https://download.microsoft.com/download/2/D/1/2D14FE17-66C2-4D4C-AF73-E122930B60F6/Windows-10-Volume-Licensing-Guide.pdf

https://download.microsoft.com/download/E/8/E/E8EDAE36-CBC6-4123-BC5A-F651D174FD6C/Microsoft_Product_Terms_Explained.pdf

https://www.microsoft.com/Licensing/servicecenter/Help/FAQDetails.aspx?id=201

https://download.microsoft.com/download/3/d/4/3d42bdc2-6725-4b29-b75a-a5b04179958b/reimaging.pdf

Notă: Unele articole pot conține linkuri de afiliere.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.