Acasă Diverse The World Online (Infografic)

The World Online (Infografic)

18
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Institutul pentru Internet Oxford a creat o hartă care arată cum ar putea fi țările lumii dacă granițele lor ar fi remodelate după numărul de utilizatori de Internet pe care le au. Aceasta este de fapt o versiune actualizată a „Harta lumii Online” din 2011, cu noi date compilate de Banca Mondială, ce detaliază răspândirea internetului pe glob începând cu anii ’90 și până la sfârșitul anului 2013.

Datele sunt vizualizate cu ajutorul unei cartograme hexagonale (o hartă distorsionată). În această cartogramă, mărimea fiecărei țări este desenată în funcție de numărul absolut de utilizatori de Internet, păstrând în același timp formele țărilor și continentelor cât mai aproape de forma lor reală. Țările cu mai puțini utilizatori de internet nu apar în cartogramă. De notat că această hartă arată dimensiunile relative reale ale continentelor. Fiecare țară din cartogramă reprezintă ponderea populației care are acces la Internet (așa-numita penetrare a internetului): nuanțele mai închise indică rate mai mari de acces la Internet în rândul populației.


După cum arată harta de la sfârșitul acestui articol, lumea ar arăta cu totul altfel decât este astăzi, dar un lucru e sigur, China și SUA vor rămâne în continuare principalele puteri. Institutul pentru Internet Oxford subliniază că 46% din utilizatorii de Internet din lume trăiesc în Asia, fiind echivalentul tuturor utilizatorilor din Europa, America Latină și Caraibe, America de Nord, Orientul Mijlociu & Africa de Nord împreună. China are 600 de milioane de utilizatori de internet, urmată de SUA, India și Japonia cu 270 de milioane, 190 de milioane, respectiv 110 milioane utilizatori de internet. Adică, chiar puse împreună, SUA, India și Japonia au mai puțini utilizatorii de Internet decât China – în ciuda faptului că foarte mulți chinezi  nu au utilizat niciodată internetul. De remarcat, față de datele din 2011, este și faptul că unele țări africane (Africa de Sud, Kenya, Maroc, Egipt, Nigeria și Botswana) au cunoscut o creștere semnificativă a utilizatorilor de internet. 

Deși aceste date pot părea interesante, este important să știm că, în ciuda impactului masiv pe care internetul îl are asupra vieții de zi cu zi pentru majoritatea locuitorilor planetei, cei mai mulți oameni rămân în continuare în întregime deconectați. Chiar și astăzi, doar un pic mai mult de o treime din omenire are acces la Internet.