Acasă IT News Testează-ți nivelul de cunoștințe în materie de securitate cibernetică

Testează-ți nivelul de cunoștințe în materie de securitate cibernetică

3
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Siguranța utilizatorilor în mediul digital este influențată de mai mulți factori. În primul rând, depinde de capacitatea utilizatorilor de a lua deciziile corecte. Obiceiurile acestora în online pot ajuta la protejarea identității digitale, a banilor și a informațiilor personale, sau pot ușura munca infractorilor cibernetici. Kaspersky Lab dorește să atragă atenția asupra acestei probleme printr-un chestionar care ajută utilizatorii să-și evalueze nivelul de cunoștințe cibernetice și să înțeleagă dacă activitatea lor de pe internet este sigură sau nu.


De cele mai multe ori, utilizatorii de internet nu recunosc o potențială amenințare atunci când o întâlnesc. Așa arată rezultatele cercetării efectuate de Kaspersky Lab, în urma răspunsurilor a 18.000 de persoane din întreaga lume. Potrivit cercetării, respondenți s-au confruntat cu mai multe situații cu potențial periculos ce apar constant pe internet, de exemplu, atunci când navigau pe web, descarcau fișiere sau vizitau site-uri ale rețelelor sociale. Fiecare scenariu al chestionarelor a oferit utilizatorilor posibilitatea de a alege dintr-o gamă de răspunsuri. În funcție de consecințele negative posibile, fiecărui răspuns i-a fost atribuit un scor – cu cât era mai sigură varianta aleasă de utilizator, cu atât scorul era mai mare.

Reprezentanții din 16 țări au obținut, în medie, un scor de 95 de puncte din cele 150 posibile. Acest lucru înseamnă că au ales opțiunile sigure doar în jumătate dintre situațiile ipotetice; în situațiile rămase, s-au expus riscului de a se confrunta cu consecințe neplăcute cum ar fi scurgerea de informații confidențiale.

Kasperky LabÎn timpul testului, doar 24% dintre respondenți au identificat o pagină web reală, fără să selecteze și o pagină de tip phishing (falsă). Mai mult decât atât, 58% dintre cei testați au selectat numai pagini de tip phishing menite să fure datele de identificare, fără să selecteze și pagini autentice. De asemenea, s-a constatat că atunci când primesc un e-mail suspect, unul din zece utilizatori este dispus să deschidă fișierul din atașament fără să îl verifice – în multe cazuri, această acțiune reprezintă echivalentul deschiderii manuale a unui program malware.

„Instinctul de supraviețuire este o parte integrantă a existenței noastre. În lumea reală știm cum să reducem riscul de a pierde bani sau proprietăți: am învățat să facem asta de la vârste foarte fragede. Când suntem în mediul offline suntem mereu vigilenți, dar atunci când vine vorba de internet, instinctul de supraviețuire de multe ori ne trădează. Și, bineînțeles, astăzi totul are o formă digitală: viața noastră personală, bunurile de proprietate intelectuală și banii. Toate acestea implică adoptarea aceluiași tip de comportament responsabil ca și în viața reală și costul comiterii unei greșeli în online poate fi la fel de mare. Din acest motiv, încurajăm pe toată lumea să se dezvolte odată cu noile tehnologii și să-și îmbunătățească cunoștințele despre spațiul cibernetic,” explică David Emm, Principal Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab.

Vă puteți scana dispozitivul de malware sau alte vulnerabilități cu ajutorul instrumentelor Kaspersky Lab disponibile gratuit pe site-ul http://free.kaspersky.com

Pentru a afla cât de pricepuți sunteți în identificarea amenințărilor din spațiul cibernetic, vizitați https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/

Mai multe sfaturi cu privire la cum puteți adopta un comportament responsabil în mediul online sunt disponibile pe pagina https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.