Acasă Android Telefoanele inteligente colectează date personale ale utilizatorilor la fiecare trei minute

Telefoanele inteligente colectează date personale ale utilizatorilor la fiecare trei minute

19
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Potrivit unui studiu american desfășurat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon, anumite aplicaţii colectează coordonatele GPS ale telefonului, în medie, de 6.200 de ori pe parcursul a două săptămâni. 


Studiul a dezvăluit, de asemenea, faptul că utilizatorii de telefoane inteligente nu aveau nicio idee în legătură cu faptul că erau atât de atent monitorizaţi, iar foarte mulţi dintre ei s-au declarat surprinşi de rezultatele studiului.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au rugat 23 de utilizatori de telefoane inteligente, cu versiunea 4.3 a sistemului de operare Android, să îşi instaleze programe care înregistrează cererile de acces ale aplicaţiilor la o serie de informaţii personale.

Potrivit acestui studiu, chiar şi atunci când o aplicaţie furniza un serviciu elementar de localizare, altele încercau să colecteze mai multe date personale decât era necesar.

Aplicaţia Groupon, de exemplu, colectează coordonatele utilizatorilor de 1.062 de ori într-un interval de două săptămâni, iar aplicaţia Weather Channel solicită coordonatele de localizare a utilizatorului, în medie, de 2.000 de ori, adică o dată la fiecare 10 minute.

Principalul obiectiv al studiului a vizat însă felul în care utilizatorii reacţionau atunci când aflau că datele lor personale erau partajate pe diverse aplicaţii online (Facebook, Groupon, GO Launcher EX…etc).


Deşi telefoanele iPhone dispun de un program de tip „privacy manager”, acesta nu îi informează pe utilizatori în legătură cu frecvenţa cu care informaţiile lor personale sunt utilizate de alte aplicaţii şi nici scopul în care acestea sunt utilizate.