1. Home
  2. /
  3. Online
  4. /
  5. Tehnologii sau gadget-uri inventate care au avut succes doar în zilele noastre

Tehnologii sau gadget-uri inventate care au avut succes doar în zilele noastre

Deși pare greu de crezut, tehnologiile considerate indispensabile în zilele noastre au fost inventate cu mult timp în urmă. La vremea respectivă, acestea nu s-au bucurat de succesul de acum, multe dintre firmele care au implementat tehnologii în premieră intrând chiar în faliment. Cea mai plauzibilă explicație primită de populație în momentul respectiv prin intermediul mai multor mijloace media a fost faptul ca nu eram încă pregătiți să utilizăm asemenea tehnologii.

Tehnologii sau gadget-uri inventate care au avut succes doar în zilele noastre

Cartelele SIM (Subscriber Identification Module) sau modul de identificare a abonaților – sunt folosite în zilele noastre de aproape toți furnizorii de servicii de telefonie mobilă. Excepție fac unele rețele din Statele Unite, care folosesc un sistem numit CDMA, bazat pe un cod. Această tehnologie a fost inventată în anul 1991 de rețeaua finlandeză Radiolinja (prima rețea GSM). Pe atunci, tehnologia nu a avut succesul înregistrat astăzi, când, potrivit unor asociații, numărul cartelelor SIM va fi în curând mai mare decât cel al oamenilor de pe planetă.

Ecranele LCD – cea mai răspândită tehnologie din zilele noastre, disponibilă pe dispozitive precum telefoanele mobile sau televizoare. Ea a fost inventată în anii ’60, dar de atunci a durat mai bine de 30 de ani pentru a înregistra succesul din prezent. Tehnologia ecranelor LCD folosită astăzi, a fost inventată de compania Sharp în anul 1988, care în anul 2010 avea o cotă de piață de peste 90%.

Ecranele tactile – primul ecran tactil a apărut la sfârșitul anilor ’60 și a fost folosit pentru prima dată în anul 1973, fiind implementat în cadrul CERN. Primul telefon cu ecran tactil a fost produs de către cei de la IBM în anul 1992 și se numea Simon. Nu s-a bucurat de succes, însă ascensiunea telefoanelor cu ecran tactil a prins contur în anul 2007, odată cu lansarea iPhone.

Bateriile Litiu-Ion – conceptul de baterii Litiu-Ion a apărut în anul 1976, dar au fost folosite pentru prima dată în anul 1991, comercializate pe piață de către Sony. În zilele noastre sunt cele mai utilizate baterii, atât pentru telefoanele mobile, cât și pentru mașini, avioane, dispozitive portabile etc. Această tehnologie este îmbunătățită continuu, însă autonomia lor nu este de o durată foarte mare. Așadar, probabil că în viitor vor fi produse în masă tehnologii mai performante, precum Li-Air sau Li-S.

Memoria Flash – aceste dispozitive au fost inventate în anul 1984, însă tehnologia a ajuns pe piață în anul 1987 datorită japonezului Fujio Masuoka și a fost comercializată de compania Toshiba. La început nu s-a bucurat de succesul din zilele noastre din cauza prețului foarte ridicat, însă odată cu trecerea timpului, memoriile flash au înregistrat un succes real, fiind esențiale pentru diferite categorii de utilizatori.

Camerele video de supraveghere – acest concept a apărut pentru prima dată în cartea lui George Orwell, intitulată “1984”, apăruta în anii ’40. Primele camere cu circuit închis au fost disponibile în America, în anul 1949, și se numeau Vericon. După mai mult de 20 de ani, adică în anul 1973, au fost folosite pentru prima dată de poliția locală din New York. Acestea au fost amplasate în piața Times Square cu scopul de a scădea rata criminalității.

Cardurile de credit – nu au fost inventate de către economiști, iar scriitorul de SF Edward Bellamy a vorbit pentru prima dată despre această tehnologie în anul 1888 în cartea sa intitulată “Looking Backward”. Cardul de credit a fost inventat cu adevarat în anul 1920, când era folosit doar pentru anumite activități. În prezent, cardul de credit a înregistrat succesul absolut, aproape toată lumea având în posesie un astfel de dispozitiv.

Telefoanele mobile – au fost cunoscute pentru prima dată de publicul larg în anul 1969 în prima serie Star Trek, când Communicator-ul folosit pentru convorbiri era de fapt actualul telefon mobil. Acesta a fost produs în masă după 2 decenii și a avut un succes imens. Primul telefon portabil a fost creat în anul 1942 și avea masa proprie de 3 kilograme, a fost produs de către cei de la Motorola și avea denumirea Dyna TAC 8000X.

Internetul – despre acest concept s-a vorbit pentru prima dată în anul 1904, când autorul Mark Twain s-a gandit la o metodă globală prin care oamenii pot comunica și se pot vedea în același timp. Bazele internetului s-au pus câțiva zeci de ani mai târziu, iar visul celebrului autor a putut deveni realitate. În prezent, 2.1 miliarde de oameni sunt conectați la rețeaua globală de internet.

Tableta touchscreen – a apărut pentru prima dată tot în seria Star Trek (1969), când navele spațiale aveau în dotare dispozitive ușor de ținut în mână, pe care membrii echipajului notau diferite lucruri sau verificau starea navei. Acest dispozitiv a înregistrat succes în anul 2010, când Steve Jobs a lansat iPad-ul, iar de atunci lumea întreagă s-a familiarizat cu noțiunea de tabletă.

Sursa: ThePhoneGeeks 

DISTRIBUIE:

Citește și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *