Acasă Diverse Supravegherea – Un schimb echitabil a libertății și a vieții private pentru...

Supravegherea – Un schimb echitabil a libertății și a vieții private pentru securitate?

38
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Globalizarea culminează în orașele lumii, în care conflictele sunt mai aproape decât oriunde altundeva. În timpurile vechi, un oraș și locuitorii săi puteau conta pe apărarea zidului orașului. Astăzi, cele mai multe din aceste ziduri au dispărut și granițele țării par a fi mai transparente decât oricând. Astăzi, cele mai multe amenințări vin din interior, mai degrabă decât din afara țării. Camerele de securitate sunt instalate pe fiecare clădire, în scopul de a observa zonele numeroase de intrare, străzi, trotuare sau piețe întregi. Nu este neobișnuit să fie și până la douăzeci de camere de supraveghere pe o singură clădire.

Măsurile de securitate suplimentare au fost introduse în America ca urmare a atacurilor din 9/11, cu toate acestea multe măsuri au fost deja puse în aplicare înainte de acesta. Atacurile au intensificat procedurile și au condus la creșterea interesului autorităților și a companiilor majore pentru de securitate.

Să aruncăm o privire în Europa

Londra, alături de New York și Hong Kong, este centrul industriei financiare globale – o centrală electrică pentru fluxurile financiare – o populație de 12 milioane – 300 de limbi – etnii și culturi diversificate.

Ca prototip al unei metropole mondiale interconectate și un laborator de securitate, nu este greu de crezut că poliția și autoritățile locale supraveghează cu mai mult de 10.000 de camere de supraveghere. Dacă adăugați mai mult de 80.000 de camere de supraveghere deținute de Autoritatea de Transport de trafic de Londra și un număr mare de operatori privați, veți obține un număr de peste jumătate de milion de camere de supraveghere active  (aceste date sunt din 2013!). Acești ochi și urechi digitale crează o paralelă vizuală aproape perfectă a orașului.

Știați că districtul financiar din Londra este păzit de către așa numitul Ring of Steel, un perimetru de securitate și supraveghere de zece kilometri?

Cetatea de Urbanism este un termen folosit pentru a rezuma măsurile care forțează conducătorii auto sa încetinească în drumul lor spre centrul orașului: Drumurile care intră în oraș devin semnificativ mai înguste și sunt presărate cu șicane mici, bazine care arata inofensive pe o hartă a orașului dar se dovedesc a fi o apărare anti-tanc, copaci în mijlocul drumului care sunt flancați de bariere din oțel și împodobiți cu camere de supraveghere. Plăcuțele de înmatriculare sunt înregistrate și analizate în mod automat și șoferii din spatele volanului sunt înregistrați pe cameră în orice moment. Acest sistem nu este nou, dar a fost în curs de dezvoltare continuu în ultimele două decenii. Rezultă bariera modernă de protecție, ce ne amintește de vechile ziduri ale orașului de pe vremea romanilor.

Din păcate, mulți oameni nu iau în considerare cât de multe urme lasă în urmă, sau pur și simplu nu iau în considerare faptul că aceștia sunt supuși la 24/7 de supraveghere. Unii chiar au spus bun venit acestei evoluții 🙂 . Deși ar trebui să fie subliniat faptul că noi nu posedăm un „Big Brother” a statului polițienesc încă, cu capacitatea de a colecta date de la toate tipurile de resurse automate, suntem deja pe cale de a deveni unul. Aceste cantități uriașe de date și imagini nu sunt colectate în mod obligatoriu într-o locație centrală, dar mai degrabă ele sunt răspândite peste tot în lume, adică în loc de un „Big Brother”, avem deja mai mulți „Little Brothers”.


În mod evident, viața de zi cu zi într-o metropolă cere management electronic intensiv, deci nu e de mirare că am găsit camere de supraveghere în cabine, transport public, stații de taxare sau pur și simplu pentru controlul traficului, chiar și mult dincolo de „Ring of Steel „. Întrebările importante sunt: Cine deține controlul acestei sume masive de date? Cine este responsabil de căile acestor fluxuri de date? Este libertatea noastră în joc prin înregistrarea permanentă a mișcărilor noastre de zi cu zi, non-stop ? Este structura de securitate a aeroporturilor noul prototip pentru orașele viitorului?

Cum datele nerelevante devin relevante

În aceste zile, multe orașe din lumea occidentala sunt controlate de sisteme informatice. Tot ceea ce facem lasă urme de date digitale în urmă. Gândește ca ai un GPS pe telefonul tău inteligent care dezvăluie locația dvs., sau cartea de credit, care poate fi folosit pentru a evalua comportamentul tău de cumpărături. Adaugă scanere biometrice sau puncte electronice de control al accesului și veți avea posibilitatea de a depista o persoană, în orice moment și de a genera o copie digitală a vieții lor într-o bază de date, într-o clipă. Mulți oameni asociază supravegherea în exclusivitate cu poliția și serviciile de securitate. Faptul că platformele mari, cum ar fi Google, Microsoft și Walmart colectează fără încetare date pentru avantajul lor personal sunt adesea uitate complet.

Termenul de Data Mining descrie procesul de extragere a ceva de valoare de la un munte de date ce se presupune a fi irelevante. Cu cât sunt mai multe informații specifice despre de o persoană, cu atât sunt mai valoroase seturile de date. Modul în care Google decide ceea ce vedem demonstrează modul în care Google analizează seturile de date, în scopul de a prezenta rezultatele „personalizate” de căutare și recomandări. Ei încearcă să împartă persoanele în diferite grupuri și personalizează rezultatele căutării pentru fiecare dintre aceste grupuri. 

În necunoștință, utilizatorii văd lumea în funcție de aceste grupuri predefinite și criteriile stabilite de Google, „pentru a vă oferi exact informațiile pe care le doriți atunci când doriți„. Putem chiar să nu avem aceleași rezultate de căutare cu un coleg așezat chiar lângă noi, care efectuează o solicitare de căutare identică. Deci, dacă sunteți în căutarea pentru oferte de vacanță folosind Google, rezultatele tale și a altor persoane pot fi destul de diferite. Utilizatorii sunt silențioși și discreți, fiind lipsiți de libertatea de a decide pentru ei înșiși.

Analiza comportamentală de zi cu zi a poliției

Supravegherea grilei funcționează pe un nivel similar. Prin alimentarea calculatoarelor cu datele necesare cu privire la o persoană este posibil să se deducă potențiale comportamente criminale din anumite caracteristici și ridica un steag dacă o anumită valoare este depășită. Problema cu supravegherea rețelei este că această colectare de date se produce chiar dacă o persoană nu este încă suspicioasă , ceea ce contravine cu prezumția de nevinovăție. În urma cronologiei prezentată de Edward Snowden în ultimii ani, acesta nu mai este un secret faptul că NSA interceptează și evaluează comunicările fiecărui cetățean din întreaga lume.

Wikipedia afirmă: „estimată a fi una dintre cele mai mari agențiile de informații americane în ceea ce privește personalul și bugetul, NSA este în primul rând însărcinată cu colectarea și analizarea informațiilor și datelor de Informatii Externe și valori de contraspionaj …”, „NSA este raportată de a utiliza capacitatea de calcul pentru analiza datelor” tranzacționale „, pe care le dobândește în mod regulat de la alte agenții guvernamentale, care se adună în conformitate cu propriile lor autorități jurisdicționale.” (Wikipedia)

Modul în care tehnologia modernă supraveghează la scară globală

La sfârșitul anilor ’90 a ieșit la lumină că SUA, în colaborare cu Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, au ascultat convorbirile telefonice și alte comunicări în anii ’60. În urma atacurilor de la 9/11, guvernul SUA modifică legea federală, oferind agențiilor de aplicare a legii puteri de căutare și supraveghere asupra cetățenilor americani. Furnizorii de rețele americane au fost forțați să coopereze cu ANS, care la acea vreme, era deja în măsură să asculte fiecare conversație telefonică și să colecteze fluxuri de date prin atingerea magistralelor de fibră optică internaționale.

Performanța comună a așa-numitelor super-calculatoare, cu ajutorul a mii de procesoare paralele, permite colectarea și interpretarea Yottabytes (1 000 000 000 000 000 000 000 000 Bytes – 1 trillion terabytes) de date cu ușurință. Prin atingerea fluxurilor de date native direct la magistralele de fibră optică, toate datele necesare pentru extragerea datelor ale motorului de căutare sau mesaje de pe chat necriptate sunt disponibile în timp real. Cu această premisă, este posibil să valorifice cablurile de fibra optică de peste mări și au acces și analizează toate datele care vin din sau într-o anumită țară. Relativ complicați sunt algoritmii de sortare prin intermediul acestei sume uriașe de date și de a ajuta la obținerea de informații viabile. Potrivit lui Edward Snowden, ANS a lovit până acum peste 100 de interfețe importante din întreaga lume.

De ce este acest lucru important pentru Europa sau Germania?

Prin cooperarea serviciilor de informații a Guvernului Sediului Central al Comunicațiilor din Marea Britanie (GCHQ), ANS are acces la cablul telefonic transatlantic 14 (TAT-14), una din conductele cele mai utilizate de date în Europa, Orientul Mijlociu și înapoi. Odată interceptate, date periodice sunt stocate timp de trei zile, și înregistrările telefonice timp de până la 30 de zile. Dispozitive de ascultare similare sunt instalate de-a lungul autostrăzilor importante din vestul și sudul Germaniei. Chiar dacă numai înregistrări ale detaliilor apelurilor au fost interceptate, este încă posibil să se extragă ce site a fost accesat și pentru cât timp, sau cine a contactat pe cine și când. 

Accesarea datelor în timp real de pe Facebook, Google, Yahoo, Microsoft sau Apple ar necesita un mandat. Cu toate acestea, ANS este capabil de a începe o capturare live a datelor cu caracter personal imediat ce unul dintre algoritmi ridică o alarmă.