Summit, cel mai rapid supercomputer din lume, caută un tratament pentru COVID-19

Departamentul de Energie al SUA a anunțat că supercomputerul Summit va fi folosit pentru a încerca să găsească un tratament pentru Covid-19, scrie extremetech.com

Summit este o mașinărie de 10 MW, construită cu 4.608 de noduri de procesare. Fiecare nod conține 2x procesoare Power9 la 3,07 GHz și 6 GPU Nvidia Volta V100. Este cel mai rapid supercomputer de pe Pământ, cu o performanță demonstrată de 148,6 petaFLOPS în Linpack și o performanță maximă de peste 200 de petaFLOPS.

Summit, cel mai rapid supercomputer din lume, caută un tratament pentru COVID-19

Cum poate Summit să găsească tratamentul pentru Covid-2019

Cercetătorii explică:

Atunci când se încearcă să se înțeleagă noi compuși biologici, cum ar fi virusurile, cercetătorii cresc microorganismele și văd cum reacționează în viața reală la introducerea de noi compuși, dar acesta poate fi un proces lent fără ajutorul computerelor, care să poată efectua simulări digitale pentru a reduce gama de variabile potențiale. Dar chiar și atunci sunt probleme: simulările computerizate pot examina modul în care reacționează diferite variabile cu virusuri diferite, dar atunci când fiecare dintre aceste variabile individuale pot fi alcătuite din milioane sau chiar miliarde de bucăți unice de date, atunci simulările pot lua extrem de mult timp.

Dar, cu ajutorul lui Summit lucrurile stau altfel. Graţie supercomputerului, cercetătorii au analizat 8.000 de compuși în câteva zile și au identificat 77 de compuși cu molecule mici potențial benefice care arată dovezi de inhibare a lui Covid-2019. Dacă acest lucru ar fi fost realizat cu ajutorul unui calculator obişnuit, atunci procesul ar fi durat luni de zile.

Videoclipul de mai jos rezumă munca pe care oamenii de știință au făcut-o folosind supercomputerul Summit. 

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.