NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
27% dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță, o arată datele Studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Salvaţi Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net.
Potrivit studiului, minorii care petrec mult timp în mediul online sunt mai nemulţumiţi de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viaţa lor din prezent. De asemenea, aceştia sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor.
Alte date extrase din acest studiu:
Utilizarea Internetului de către copii
- Vârsta medie la care copiii încep să petreacă timp online este de 9 ani, cu valori cuprinse între 7.4 ani în cazul copiilor de 12 ani și 9.7 în cazul celor de 17 ani. Vârsta la care copiii încep să acceseze Internetul descrie un trend descrescător.
- 96,1% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul mobil smart.
- 99,3% dintre copii declară că au un profil pe o rețea socială.
- Cele mai populare rețele de socializare în rândul copiilor sunt Facebook (95,9%), Youtube (90,5%) și Instagram (81,4%).
- 27% dintre respondenți afirmă că, într-o zi obișnuită de școală, petrec peste 6 ore online sau își verifică constant dispozitivul de pe care navighează.
- În cazul unei zile libere, fie că vorbim de sfârșitul de săptămână sau de vacanță, 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online.
- Aproximativ 1 din 5 copii (23,5%) spun că postează de plictiseală, procent mai ridicat în rândul liceenilor.
Internetul în context educațional
- 73% dintre copiii respondenți spun că folosesc Internetul la școală. Întrebați despre contextele în care utilizează Internetul în mediul școlar, mai puțin de jumătate spun că îl folosesc la clasă împreună cu profesorul sau în cazul orelor de informatică. 87,4% dintre copii afirmă că petrec timp online în pauze iar 31% că o fac, pe ascuns, în timpul orelor de curs.
- 39,9% dintre copii spun că nu sunt încurajați de profesori să folosească Internetul decât ocazional sau deloc.
- Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală. Aproximativ 4 din 10 copii spun că aprofundează online informația primită la școală.
- Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil, reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online.
Jocurile online
- 63,5% din respondenți afirmă că se joacă online, semnificativ mai mulți băieți și elevi de gimnaziu.
- 43% dintre copiii care spun că se joacă online menționează, întrebați numele jocului, „Grand Theft Auto” sau „Counter Strike”, ambele implicând violență și fiind destinate exclusiv publicului adult.
- Majoritatea copiilor (79,9%) afirmă că se joacă online pentru că este distractiv sau pentru a se relaxa (60,6%), iar 45,2% spun că fac acest lucru pentru că sunt plictisiți.
Internetul şi starea de bine emoțională a copiilor
- Copiii din familii cu ambii părinți prezenți în gospodărie afirmă într-o măsură semnificativ mai scăzută că petrec peste 6 ore online într-o zi de școală. Lipsa unui părinte din gospodărie se asociază cu un timp mai îndelungat petrecut pe Internet de către copii.
- Respondenții care afirmă că petrec peste 6 ore online, fie că vorbim de o zi de școală, fie că vorbim de o zi liberă: » sunt semnificativ mai nemulțumiți cu privire la viața lor din prezent; » sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii; » consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens și sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor; » afirmă că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni și sunt mai nemulțumiți de deciziile luate.
- Respondenții care afirmă că s-a întâmplat „des” și „foarte des” să nu mănânce sau să doarmă pentru a sta pe Internet, că nu s-au simțit în largul lor când nu puteau naviga pe Internet, că au petrecut timp online fără un scop specific, că au petrecut mai puțin timp cu familia sau prietenii pentru a sta pe Internet etc. sunt caracterizați de niveluri semnificativ mai scăzute ale indicatorilor stării de bine emoționale măsurați.
- Copiii care spun că au fost victima unui comportament de tip „cyberbullying” sau „sexting” acordă scoruri semnificativ mai scăzute la întrebările care măsoară starea de bine emoțională. În același timp, cei care se joacă pe Internet spun că sunt mai puțin îngrijorați /că se simt mai relaxați.
- Lipsa unei rețele de suport emoțional este foarte puternic asociată cu medii foarte mici la itemii referitori la starea de bine, la fel situația în care copiii nu se simt apreciați, se simt apreciați doar de către o singură persoană sau în schimbul unei contraprestații. Respondenții care afirmă că s-a întâmplat „des” și „foarte des” să nu mănânce sau să doarmă pentru a sta pe Internet, că nu s-au simțit în largul lor când nu puteau naviga pe Internet, că au petrecut timp online fără un scop specific, că au petrecut mai puțin timp cu familia sau prietenii pentru a sta pe Internet etc. sunt caracterizați de niveluri semnificativ mai scăzute ale indicatorilor stării de bine emoționale măsurați.
Întregul studiu „Utilizarea Internetului de către copii și tineri” dezvoltat de Organizația Salvați Copiii în cadrul programului Ora de Net este disponibil pe platforma www.oradenet.ro (secțiunea Resurse-Media), sau îl puteți descărca de aici.