Studiu Gemius: eMAG este site-ul favorit de comerț online al utilizatorilor români

În luna august a acestui an, Gemius a realizat studiul “eCommerce 2014”, care își propunea să identifice preferințele de folosire ale comerțului online de către utilizatorii de internet din România.

Cercetarea a analizat obiceiurile de cumpărare ale userilor români, tipurile de site-uri de comerț online favorite, avantajele și dezavantajele percepute de ei în legătură cu achizițiile online, opțiunile preferate de plată și livrare, categoriile de produse cumpărate online și valoarea cumpărăturilor.
Conform studiului, mai mult de două treimi dintre utilizatorii de internet din România au făcut cumpărături online în trecut, iar 21% dintre cei care nu au cumpărat încă nimic online, planifică să facă acest lucru în viitor. De menționat e faptul că 41% dintre utilizatorii participanți la studiu au folosit internetul pentru a căuta magazine pe care ulterior le-au vizitat, 28% au plătit facturi online și 16 % au cumpărat ceva de pe site-urile străine. 
În ceea ce priveste tipurile de site-uri de comerț online favorite, pe primul loc se situează magazinele online: 83% dintre utilizatori declară că le-au folosit personal, pe locul doi se găsesc site-urile de anunțuri (45%), pe locul 3 site-urile de reduceri colective (32%) și pe locul 4 comparatoarele online de prețuri (29%).                                    


Cei care au luat parte la studiu sunt de părere că avantajele principale ale comerțului online sunt: livrarea la domiciliu (74%), faptul că nu sunt nevoiți să plece de acasă (61%) și prețurile mai mici decât în magazinele tradiționale (53%). Pe de altă parte, ca dezavantaje, ei menționează costurile de livrare ridicate  (31%) sau problemele cu garanția produselor (19%).
Întrebați care sunt categoriile de produse cel mai des cumpărate online, respondenții au indicat hainele și accesoriile (58%), electrocasnicele (47%), cărțile, filmele și muzica (44%), gadget-urile – smartphones și tablete (42%). Conform intereselor utilizatorilor, produsele electronice vor continua să domine scena de e-commerce în viitor, urmate de categoriile mobilă (+11pp), articole pentru colecționari (+8pp), mâncare (+8pp) și bilete la film și la teatru (+7pp), însă unele categorii dominante din trecut vor suferi o scădere în popularitate: haine și accesorii (-18pp), computere și hardware (-11pp), filme, cărți și muzică (-7pp).

Opțiunea preferată de plată a utilizatorilor români de internet este de departe plata prin ramburs – 4 din 5 utilizatori o indică ca fiind varianta cea mai des folosită în detrimentul plații cu cardul, a transferului  online din contul bancar sau a plății de pe mobil. În consecință, livrarea prin curier este cea mai des folosită metodă de livrare, însă utilizatorii români nu se feresc de metode speciale de livrare, specifice anumitor produse, cum ar fi transferul digital. 


Din punct de vedere al banilor cheltuiți online, un coș mediu de cumpărături are valoarea de 470 de lei, în timp ce, cheltuielile anuale ale unui utilizator se ridică la 2260 de lei. Conform studiul, în viitor ne putem aștepta la o creștere a segmentului de e-commerce, întrucât 40% dintre consumatorii actuali anticipează o creștere a cheltuielilor lor și doar 1 din 5 utilizatori indică o scădere a cheltuielilor lor online în anul care vine. 

Conform rezultatelor studiului, din punct de vedere al numărului total de mențiuni, în 2014, eMAG.ro a fost site-ul favorit de comerț online al utilizatorilor români. Pe locul 2 se situează OLX.ro, urmat de Tocmai.ro. În continuare se situează site-uri precum CEL.ro, Okazii.ro, Altex.ro, bonprixro.eu, Domo.ro, Elefant.ro și Miniprix.ro.

Studiul s-a derulat pe un eșantion de 1.200 de respondenți. Eșantionul a fost ajustat folosind ponderarea pe sexe, vârstă, localitate și educație. Eșantionul este reprezentativ pentru utilizatorii de internet cu vârsta mai mare de 15 ani. Datele s-au colectat în perioada 8 august – 3 septembrie, iar pentru colectarea lor s-a folosit metoda de chestionar pop-up CAWI.


Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.