Studiu F-Secure: 1 din 10 consumatori au pierdut bani de pe urma fraudelor de pe internet

Europenii sunt mai puțin îngrijorați decât americanii sau asiaticii când vine vorba de siguranța în timpul cumpărăturilor online, a sesiunilor de online banking sau a navigării pe internet. Peste 10% dintre consumatori au căzut victima fraudelor online, conform unui sondaj pe tema siguranței online realizat recent de către F-Secure.*

Studiul a mai arătat că laptopurile și computerele sunt considerate cele mai periculoase dispozitive când vine vorba despre activitățile online.


12% dintre europeni au raportat ca au fost păcăliți, comparativ cu 17% dintre non-europeni. Marea Britanie este statul european cel mai afectat de fraudele online, 17% dintre cei intervievați răspunzând că au căzut victime fraudelor online, în timp ce la nivel global, SUA și Malaezia au cel mai mare nivel al fraudelor, respectiv 20%.

Nivelurile mai scăzute ale fraudelor raportate pot reprezenta motivul pentru care europenii sunt mai puțin îngrijorați în ceea ce privește siguranța online și tentativele de fraudă, comparativ cu brazilienii, americanii sau malaezienii. În Europa, 68% dintre respondenți au declarat că sunt îngrijorați că ar putea deveni victime ale fraudelor atunci când fac cumpărături online, în timp ce 61% și-au exprimat temerile privind fraudele în timpul sesiunilor de online banking. În restul țărilor în care a avut loc sondajul, procentele au fost de 87%, respectiv 84%.

Mai multe persoane sunt îngrijorate în privința siguranței lor online atunci când folosesc computere decât atunci când folosesc dispozitive mobile sau tablete. Astfel, 69% dintre consumatori sunt îngrijorați în privința siguranței lor online atunci când folosesc un computer sau un laptop pentru activitățile lor zilnice, în timp ce doar 54% dintre cei care care folosesc dispozitive mobile, respectiv 43% dintre cei care folosesc tablete, au declarat ca nu se simt în siguranță.

În ceea ce privește dispozitivele folosite, 89% dintre persoane folosesc computere sau laptopuri cu sistemul de operare Windows, 39% dispozitive mobile Android, 24% folosesc iPhone-uri, 22% tablete Android, 20% iPad-uri, 16% computere Apple, iar 16% smartphone-uri Windows.

Respondenții au conștientizat importanța folosirii aplicațiilor și programelor actualizate, 77% dintre cei care au răspuns la sondaj știind că lipsa actualizărilor poate duce la crearea de breșe de securitate. 86% dintre cei chestionați au declarat că fac actualizări periodice ale programelor și aplicațiilor instalate pe computer, în timp ce 59% își actualizează aplicațiile instalate pe telefoanele mobile.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sfaturi pentru evitarea fraudelor online
  • Folosește o parolă unică pentru fiecare cont în parte. Parola este recomandat să conțină atât litere, cât și cifre și caractere speciale.
  • Introdu informațiile personale sau financiare doar pe site-urile cu o reputație bună, în care poți avea încredere, și numai pe pagini securizate “HTTPS”.
  • Evită să faci achiziții sau tranzacții prin online banking de pe computere publice sau din rețele WiFi publice.
  • Fii atent la e-mail-urile de phishing din partea unor bănci sau a altor organizații.
  • Nu deschide atașamente sau linkuri din e-mail-urile pe care nu le cunoști.
  • Asigură-te că browser-ul și aplicațiile instalate pe computer sunt actualizate.
  • Dacă ai copii, ai grijă la conținutul pe care aceștia îl accesează. Multe “oferte” par a fi lucruri interesante pentru copii.
  • Fii cu băgare de seamă în privința ofertelor care sunt prea bune pentru a fi adevărate: de cele mai multe ori chiar așa sunt.
  • Urmărește cu regularitate extrasele de cont de la bancă pentru a te asigura ca nu au avut loc tranzacții fără știrea ta.
  • Folosește o aplicație anti-virus de la o companie cu o reputație bună. F-Secure Internet Security oferă cea mai bună protecție pentru tine și pentru computerul tău, blocând virușii, spyware-ul și malware-ul, protejându-te atunci când navighezi pe internet, faci cumpărături online sau tranzacții prin online banking.  Poți încerca F-Secure Internet Security gratuit!
*Studiul ”F-Secure Digital Lifestyle Survey 2013” a intervievat 6000 de abonați de internet broadband cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, din 15 țări: Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda, Polonia, SUA, Brazilia, Chile, Columbia, Australia și Malaezia. Studiul a fost realizat de către Gfk în aprilie 2013.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:

Îți mulțumesc că vizitezi acest site!

Dacă vrei să susții dezvoltarea acestui site, cumpără prin aceste linkuri de afiliere:

PC GarageeMAGevoMAGAltex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.