NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Circa 28% dintre locuințele din România de la oraș au cel puțin patru dispozitive inteligente conectate la internet, arată un studiu Bitdefender.
Dispozitivele inteligente deținute de familiile intervievate sunt atât cele tradiționale de tipul laptop, tabletă, telefon, PC, cât și de generație nouă, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat conectate la internet, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare.
Televizorul smart este prezent în una din trei locuințe de la oraș, fiind cel mai răspândit dispozitiv după smartphone, laptop și tabletă, dar și cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decât terminale tradiționale desktop, camere de supraveghere a bebelușilor și ceasuri inteligente.
Patru din zece posesori de smart TV spun că folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu, însă mai puțin de o treime folosesc o soluție de securitate menită să îi protejeze de amenințări informatice.
Deși utilizează zilnic un smart TV, jumătate dintre proprietarii acestora spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare al acestuia, cei mai mulți invocând drept motive faptul că nu au timp (40%), nu știu cum (23%) sau nu înțeleg rostul acestor update-uri (18%).
În absența oricăror forme de protecție, smart TV-urile sunt predispuse la numeroase riscuri de securitate, printre care furt de date personale, invadarea vieții private sau atacuri informatice transfrontaliere:
Infectarea cu ransomware blochează ecranul televizorului și solicită bani victimei pentru a relua funcționarea optimă a acestuia.
Atacatorii care găsesc un televizor vulnerabil pot prelua controlul acestuia și se pot folosi de senzorii din aparat (microfon sau cameră de filmat) ca să colecteze sunet și imagine din locuința proprietarului.
O rețea numeroasă de televizoare controlate de la distanță poate fi folosită de infractorii cibernetici pentru a orchestra atacuri de tip DDoS. Aceste atacuri presupun accesarea simultană de către un număr mare de dispozitive a unei pagini de internet, ceea ce duce la căderea acesteia. Atacatorii cer apoi bani deținătorului siteului ca să permită reluarea activității.
„Chiar dacă televizoarele inteligente sunt printre cele mai populare dispozitive smart din România, utilizatorii uită frecvent că acestea sunt la fel de vulnerabile ca orice alt telefon sau laptop, așadar necesită actualizări ale sistemului de operare la intervale regulate, parole complexe și soluții de securitate. Odată compromise, aceste dispozitive pot crea prejudicii importante utilizatorilor, cel mai grav fiind acela că pot deveni instrumente de supraveghere situate tocmai în mijocul familiei”, spune Bogdan Botezatu, specialist în amenințări informatice la Bitdefender.
În consecință, 46% dintre români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, conform unui studiu anterior.
În luna februarie, specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender au identificat o rețea de zeci de mii de gadgeturi inteligente, controlate de la distanță de către atacatori, capabilă să contamineze rapid orice device vulnerabil și să spioneze viața privată a victimei. Investigația asupra HNS a arătat un nivel crescut de complexitate și noutatea furtului de informații personale, ideale pentru șantaj. Rețeaua controlată de atacatori ajunsese la peste 45.000 de terminale infectate, din peste 100 de țări.
Studiul iSense Solutions a fost realizat în 2017 la comanda Bitdefender pe un eșantion reprezentativ de 311 respondenți din România. Marja de eroare este de ±5,5% la un nivel de încredere de 95%.