Știi ce sistem de operare folosește Edward Snowden?

Numele Edward Snowden va rămâne probabil în memoria tuturor ca unul dintre cei mai mari  avertizori de integritate din istoria recentă, dacă nu și cel mai important. Oamenii știu mai multe despre Edward Snowden decât știu despre rudele apropiate, dar se pare că puțini au descoperit până în prezent metodele sale de lucru și cum a reușit să rămână până acum nedetectat. Totul are de-a face cu Linux, desigur.
 
Potrivit unui raport wired.com, Edward Snowden și colaboratorii săi, Laura Poitras (regizor – a realizat de curând documentarul “Citizenfour“, un documentar ce arată dezvăluirile lui Edward Snowden despre NSA și supravegherea în masă a Internauților)  și Glenn Greenwald (jurnalist la revista britanică “The Guardian”- este cea care a primit date secrete de la Snowden), folosesc o distribuție Linux numită Tails (The Amnesic Incognito Live System). Nu e una dintre cele mai renumite distribuții Linux și nu mulți utilizatori au auzit de ea, dar este proiectat pentru cei care doresc mai multă intimitate atunci când folosesc internetul, fie online, fie la nivel local. 


Tails – The Amnesic Incognito Live System este un sistem de operare bazat pe Linux (Debian) și utilizează tehnologii Tor pentru a menține utilizatorii ascunși de ochii indiscreți cât mai mult timp posibil. La nivel local, sistemul de operare nu lasă nicio urmă pentru că nu aveți nevoie să-l instalați. Este un sistem de operare live, ceea ce înseamnă că poate rula de pe un stick USB sau un CD.

Tail funcționează prin intermediul rețelei Tor, care asigură anonimat online și care vă permite să navigați pe orice site de pe internet în mod incognito, fără să lăsați urme. Mai exact, toate conexiunile la servere externe pe care le accesați când folosiți Tails sunt forțate să devină active doar prin Tor, un server care vă pune la adăpost de monitorizarea pe care o folosesc anumite rețele, care vă încalcă, nu de puține ori, intimitatea online, având ca pretext că nu pot funcționa altfel.

Tor, care poate fi descărcat individual și folosit pe sisteme de operare precum Windows, Mac, Linux/Unix și Android, previne tentativele de localizare, dar și monitorizarea comportamentului utilizatorilor de internet.

Tail Incognito OS este un sistem de operare complet, gratuit, care poate funcționa independent de sistemul de operare preinstalat pe un PC. Oferă o interfață grafică familiară utilizatorilor de distribuții Linux (KDE) și este bazat pe Debian Linux.

Sistemul vine cu mai multe aplicații utile preinstalate: un browser web, client de mesagerie intantanee multi account (Pidgin), client de e-mail, o suita office, editor de sunet și imagini…etc.

The Amnesic Incognito OS oferă aproape toate aplicațiile de care aveți nevoie pentru o utilizare zilnică normală. Tails este configurat special pentru a nu utiliza hard disk-ul PC-ului, chiar dacă există partiții swap pe HDD. Folosit in sistem “Live”, Tail utilizează doar memoria RAM pentru a stoca anumite informații, iar în momentul în care opriți sau reporniți calculatorul, toate aceste date sunt șterse din memorie în mod automat. Astfel nu veți lăsa urme nici legate de utilizarea Tails pe un anumit PC și nici legate de ceea ce ați făcut pe PC-ul respectiv. Acesta este de altfel și motivul pentru care dezvoltatorii l-au denumit “Amnesic”.

Cel mai important aspect după asigurarea anonimatului online este că Tails nu permite recuperarea de date după repornirea unui calculator, iar acest lucru este extrem de important în momentul în care folosiți date “sensibile” pe PC.


Pentru cei pasionați de Linux, Tail Incognito OS poate fi descărcat de aici.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Un comentariu la „Știi ce sistem de operare folosește Edward Snowden?

  1. aproape orice distributie linux de top are posibilitatea sa ruleze live si poti pune tor. si distributiile linux iti pastreaza intimitatea si poti pune linistit tor si in modu live pe orice distributie ce ruleaza modu live. eu am renuntat la windous de 5 luni complect. si merge ca in prima zi linux pe pc fara sa fiu nevoit sa pun programe de optimizare defragmentare sau antivirusi. windous e de 2 bani plus te usuca de bani daca vrei sa fi in legalitate. linux 100% free perfect legal cu programe 99% gratuite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.