Acasă Diverse Știați că…din IT

Știați că…din IT

56
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Acest articol, din categoria știați că…, are scopul de a informa utilizatorii interesați de diverse descoperiri, curiozități sau chiar lucruri trăsnite din domeniul IT&C. Pe unele probabil că le știți, dar pe altele le veți descoperi acum.

Stiați că…din IT

Știați că…Google vine de la o greșeală de exprimare, fondatorii (Sergey Brin și Larry Page) intenționând să scrie „Googol”.
Știați că…Google înseamnă 1 urmat de 100 de zero-uri.
Știați că…primul Doodle (logo grafic care apare de multe ori pe prima pagină a Google) a apărut pentru prima dată în 1998.
Știați că…logo-ul Google a fost centrat pentru prima dată pe 31 martie 2001
Știați că…Google închiriază capre pentru a scăpa de buruienile care cresc pe domeniul sediului central.

Știați că…în iunie 2012 Google a lansat un site, www.endangeredlanguages.com, destinat conservării limbilor pe cale de dispariție. Intitulat „proiectul limbilor în pericol”, acesta ia în considerare peste 3.000 de limbi și dialecte pentru care s-au creat înregistrări audio de înaltă fidelitate.
Știați că…Microsoft este cel mai mare dezvoltator de software pentru Mac, după Apple.
Știați că…Toate domeniile cu trei litere .com au fost înregistrate.
Știați că…Primul domeniu înregistrat a fost Symbolics.com (15 martie 1985)
Știați că…Bill Gates a început să programeze la vârsta de 13 ani.
Știați că…28% dintre angajații IBM sunt indieni.
Știați că…prima variantă a Windows-ului a apărut pe 20 noiembrie 1985.
Știați că…primul computer portabil din lume a fost considerat The Xerox NoteTaker, creat in 1976. 
Știați că…primul smartphone (IBM Simon) a fost lansat în 1993.
Știați că…Intel a lansat primul procesor în 1971.
Știați că…pe 12 august 1981 IBM (International Business Machines) a prezentat primul computer personal (IBM 5150 PC).
Știați că…internetul a fost gândit pentru prima dată în 1904 de cunoscutul autor Mark Twain. Visul lui a devenit realitate pe 29 octombrie 1969, atunci când internetul a apărut pentru prima dată.
Știați că…termenul internet a apărut în 1974.
Știați că…termenul internet este prescurtarea de la „inter-system networking”.
Știați că…în 1978 a apărut prima rețea internațională (IPSS – International Packet Switched Service), creată de compania de servicii financiare şi de comunicaţii Western Union International şi firma de comunicaţii Tymnet.
Știați că…primul website din lume a fost construit de CERN, pe teritoriul francez, și a fost online începând cu data de 6 august 1991 (http://info.cern.ch).
Știați că…prima versiune de Internet Explorer a apărut în 1995 (IE 1.0).
Știați că…primul apel de pe un telefon mobil datează din 1973, fiind efectuat de Martin Cooper, directorul general al diviziei Communications Systems din cadrul Motorola. Telefonul cântărea peste un kilogram și semăna cu o cărămidă.
Știați că…95% din traficul de internet se face astăzi sub apă, lungimea cablurilor submarine depășind 800.000 kilometri.
Știați că…internetul crește zilnic cu un exabyte de date (exabyte-ul este echivalentul a 250 de milioane de DVD-uri).
Știați că…Facebook este la ora actuală regele internetului, cu peste un miliard de utilizatori.
Știați că…Google a cumpărat domeniul Gmail.com de la…motanul Garfield (gmail era folosit până atunci pentru poșta electronică oferită de motanul Garfield).
Știați căYouTube verifică zilnic clipuri cu o durată totală de un secol.
Știați că…o treime din căutările online sunt pentru materiale pornografice, deși doar 1,1% din totalul site-urilor sunt pentru adulți.
Știați că…prima cameră web a fost creată în 1991 și supraveghea o cafetieră.
Știați că…în limbajul IT, „wysiwyg” este acronimul pentru „what you see is what you get”.
Știați că…PHP înseamnă „Personal Home Page”.
Știați că…Bill Gates a început să programeze de la 13 ani.
Știați că…numărul total de website-uri va depăși în curând cifra de 1 miliard.
Știați că…peste 3.000 de site-uri sunt blocate în China, printre ele aflându-se Facebook, Twitter, Google, YouTube, Yahoo, Bing și WordPress.
Știați că…primul virus pentru computer a fost inventat de Fred Cohen în 1983.
Știați că...Știați că…primul antivirus pentru detectarea și eliminarea virusului de calculator a fost creat de Bernd Fix în 1987. În același an, Kai Figge si Andreas Lüning au fondat G Data Software, prezentând și primul produs antivirus pentru platforma Atari ST.
Știați că…primul Hard disk a fost creat de IBM în 1956.
Știați că…cei de la Apple au aflat de moartea lui Steve Jobs printr-un e-mail trimis de Tim Cook, actualul CEO al companiei.
Știați că…în Franța prezentatorii de radio și televiziune nu au voie să pronunțe în emisiuni numele companiilor Facebook și Twitter.
Știați că…în acest an a fost inventat stick-ul care poate să distrugă în două secunde orice PC. USB Killer, inventat de un pasionat de hardware din Rusia, arată ca un stick obișnuit.