Acasă Android Sfaturi NSA: Cum să limitezi urmărirea locației tale via smartphone

Sfaturi NSA: Cum să limitezi urmărirea locației tale via smartphone

50
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA) a publicat un ghid privind modul în care pot fi reduse riscurile ce vin odată cu partajarea locației atunci când utilizați smartphone-ul, dispozitive IoT, platformele de social media și aplicații mobile. În ciuda faptului că aceste îndrumări vizează mai degrabă reprezentanți ai domeniului militar și din serviciile de securitate de stat, sfaturile pot fi utile pentru oricine caută să limiteze expunerea datelor personale.

Sfaturi NSA: Cum să limitezi urmărirea locației tale via smartphone

„Datele legate de locația unui utilizator pot fi extrem de valoroase și trebuie protejate. Acestea pot dezvălui detalii despre numărul de persoane prezente într-o locație, deplasările utilizatorilor și orele de aprovizionare, rutine zilnice (ale utilizatorilor sau organizaționale) și pot dezvălui relații care nu pot fi cunoscute altfel, între utilizatori și locații”, potrivit agenției.

Ghidul transmis confirmă că un smartphone pornit îți expune locația – indiferent dacă folosești sau nu activ dispozitivul. „Dispozitivele mobile partajează în mod implicit date cu furnizorii de rețele și comunicații mobile, iar aceștia primesc în timp real detalii legate de locația dispozitivului, ori de câte ori acesta se conectează la rețea. Asta înseamnă că un furnizor poate localiza un utilizator pe o rază foarte mare”, a declarat agenția.

În același timp, un smartphone își poate dezvălui locația chiar dacă sistemul GPS și serviciul de date sunt offline sau dezactivate –  pe baza conexiunilor Wi-Fi și Bluetooth. Acest lucru le oferă rău voitorilor nenumărate ocazii de a-și urmări țintele, folosindu-se de conexiunile wireless, chiar dacă potențialele victime nu folosesc activ o  rețea Wi-Fi, a declarat NSA.

Agenția a subliniat, de asemenea, necesitatea de a face distincția între GPS și serviciile de localizare, cele din urmă fiind servicii furnizate de dispozitive către aplicații. „Poate cel mai important lucru de reținut este faptul că dezactivarea serviciilor de localizare de pe un dispozitiv mobil nu oprește și GPS-ul și nu reduce semnificativ riscul de a dezvălui datele legate de locația dispozitivului. Dezactivarea serviciilor de localizare limitează doar accesul la datele GPS și la locații de către aplicații”, potrivit agenției.

Cum limităm riscurile

„Deși nu întotdeauna este posibilă prevenirea completă a expunerii datelor despre locație, printr-o configurare și utilizare atentă – putem reduce cantitatea de date pe care o partajăm cu diferite aplicații”, a declarat NSA. Iată o serie de sfaturi care ne ajută să facem acest lucru și, astfel, să atenuăm riscurile de a fi urmăriți:

  • dezactivarea setărilor legate de serviciile de localizare de pe dispozitiv.
  • dezactivarea rețelelor Bluetooth și Wi-Fi câtă vreme nu sunt folosite activ
  • o selecție atentă a permisiunilor pe care le oferim aplicațiilor
  • folosirea unei rețele private virtuale (VPN) pentru a vă permite să vă ascundeți locația
  • precauție cu privire la informațiile partajate pe social media; metadatele din imagini, de exemplu, ar putea conține informații despre locația dvs

SURSA