NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Pentru a crea o rețea sigură acasă, trebuie să începeți prin securizarea punctului de acces Wi-Fi (numit uneori router Wi-Fi). Acesta este dispozitivul care controlează cine și ce se poate conecta la rețeaua dvs. de acasă. Iată cinci pași simpli pentru securizarea Wi-Fi-ului de acasă pentru a crea o rețea mult mai sigură pentru dvs. și familia dvs.
Puneți accent pe elementele de bază
Deseori cel mai simplu mod de a vă conecta și a vă configura dispozitivul Wi-Fi este când aceste se conectează la rețeaua dvs. de acasă. Deschideți browserul web la adresa IP specificată în manualul dispozitivului (un exemplu în acest sens ar fi https://192.168.1.1) sau utilizați o aplicație mobilă recomandată de furnizorul dispozitivului Wi-Fi.
1. Schimbați parola de administrator: Dispozitivul Wi-Fi a fost livrat cel mai probabil cu o parolă implicită pentru contul de administrator care vă permite să îi modificați configurația. Adesea aceste parole implicite sunt cunoscute public, poate chiar postate pe internet. Asigurați-vă că schimbați parola de administrator cu o parolă unică, puternică, astfel încât numai dvs. să aveți acces la ea. Dacă dispozitivul dvs. permite acest lucru, schimbați și numele de utilizator implicit.
2. Creați o parolă de rețea: Configurați-vă rețeaua wireless, astfel încât să aibă o parolă unică și puternică (asigurați-vă că este diferită de parola dispozitivului Wi-Fi). În acest fel, numai persoanele și dispozitivele în care aveți încredere se pot conecta la rețeaua dvs. de acasă. Luați în considerare utilizarea unui manager de parole pentru a selecta o parolă puternică și pentru a vă gestiona toate parolele.
3. Actualizați firmware-ul: Activați actualizarea automată a sistemului de operare al punctului de acces Wi-Fi, denumit adesea firmware. În acest fel, vă asigurați că dispozitivul dvs. este cât de sigur se poate, cu cele mai recente opțiuni de securitate. Dacă actualizarea automată nu este o opțiune pentru punctul de acces Wi-Fi, conectați-vă periodic la el și verificați dacă sunt disponibile actualizări. Dacă furnizorul nu mai oferă suport pentru dispozitivul dvs., luați în considerare cumpărarea unui nou dispozitiv, pe care îl puteți actualiza cu cele mai recente caracteristici de securitate.
4. Utilizați o rețea de oaspeți: O rețea de oaspeți este o rețea virtuală separată, creată de punctul dvs. de acces Wi-Fi. Aceasta înseamnă că punctul dvs. de acces Wi-Fi are de fapt două rețele. Rețeaua primară este cea la care se conectează dispozitivele dvs. de încredere, cum ar fi computerul, smartphone-ul sau tableta. Rețeaua de oaspeți este cea la care se conectează dispozitivele în care nu aveți la fel de multă de încredere, cum ar fi cele ale oaspeților sau chiar unele dintre dispozitivele dvs. Când ceva se conectează la rețeaua dvs. de oaspeți, acesta nu poate vedea sau comunica cu niciunul dintre dispozitivele dvs. personale de încredere conectate la rețeaua dvs. principală.
5. Utilizați filtrarea DNS securizată: DNS este un serviciu de internet care convertește numele site-urilor web în adrese numerice. Este ceea ce vă asigură conectarea la un site web atunci când introduceți numele site-ului. Punctele de acces Wi-Fi folosesc de obicei serverul DNS implicit oferit de furnizorul dvs. de internet, dar există alternative gratuite mai sigure precum OpenDNS, CloudFlare for Families, sau Quad9 care pot oferi o securitate suplimentară prin blocarea site-urilor web malițioase sau nedorite. Conectați-vă la punctul de acces Wi-Fi și schimbați adresa serverului DNS într-o alternativă mai sigură.
Securizarea punctului de acces Wi-Fi de acasă este primul și unul dintre cei mai importanți pași în crearea unei rețele securizate. Pentru mai multe informații despre securizarea punctului de acces WiFi, consultați manualul dispozitivului sau, dacă furnizorul de internet v-a oferit și dispozitivul, atunci contactați-l pentru mai multe informații despre caracteristicile de securitate.