Acasă Diverse Secunda în plus care ar putea afecta astăzi calculatoarele și serverele

Secunda în plus care ar putea afecta astăzi calculatoarele și serverele

4
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Astăzi omenirea va avea o secundă în plus, fiind un moment cu adevărat incredibil. Dacă te bucuri că vei avea, în sfârșit, mai mult timp la dispoziție, ar trebui să știi că în urmă cu trei ani această secundă a dezorientat Internetul.


Secunda pe care omenirea o va primi pe 30 iunie va fi adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe.


Pentru că viteza de rotaţie a Pământului încetineşte, este nevoie să adăugăm câte o secundă în plus la anumite intervale de timp, pentru a resincroniza ceasurile atomice cu rotaţia planetei. Această modificare afectează însă calculatoarele şi sistemele de operare, potrivit descopera.ro.
În anul 2012, când a fost adăugată o secundă în plus, serverele Amazon au fost blocate şi mai multe site-uri şi browsere nu au mai funcţionat timp de câteva ore, printre acestea numărându-se Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn.

Problema apare pentru că toate calculatoare vor înregistra de două ori la rând aceeaşi secundă, moment în care ele se blochează, considerând că a avut loc o eroare.

Computerele folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice, care sunt extrem de exacte.

Decizia pentru adăugarea acestor secunde în plus este luată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service) cu sediul la Paris. Instituţia a anunţat că măsura va trebui luată din nou în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015, când se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, și nu la 12:00:00, cum ar fi normal.


Întrucât Terra are nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a efectua o rotaţie completă, acea secundă suplimentară va trebui să fie adăugată în dispozitivele de măsurare a timpului.

Va fi al 26-lea an în care este adăugată o extra secundă, prima măsură de acest fel fiind luată în anul 1972.