NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Domeniul dispozitivelor mobile, cum sunt smartphone-urile, ceasurile inteligente și tabletele, continuă să avanseze și să inoveze într-un ritm alert. Ca urmare, unii oameni își înlocuiesc acest dispozitive anual. Din păcate, nu întotdeauna ne dăm seama cât de multe date personale sunt pe ele. Mai jos vom arăta ce ar putea fi pe dispozitivul dvs. mobil și cum ar trebui șters înainte de a-l arunca. Dacă dispozitivul dvs. mobil v-a fost înmânat de către angajator sau dacă aveți date de muncă stocate pe el, verificați mai întâi cu managerul dvs. care sunt procedurile adecvate de backup și scoatere din uz.
Dispozitivele mobile stochează mai multe informații sensibile decât ne dăm seama, adesea chiar mai multe decât computerul:
- Unde locuiți, lucrați și locurile pe care le vizitați
- Detaliile celor din agendă, inclusiv familia, prietenii și colegii
- Istoricul apelurilor telefonice, inclusiv mesajele, mesageria vocală și apelurile nepreluate
- Mesajele din cadrul unor aplicații cum ar fi chat securizat, jocuri și rețele sociale
- Istoricul navigării și căutărilor pe Internet, modulele cookie și paginile din memoria „cache”
- Fotografii, videoclipuri și înregistrări audio personale
- Parole stocate și accesul la conturile dvs., cum ar fi cel bancar, rețele sociale sau e-mail
- Informații referitoare la sănătate, inclusiv vârsta, frecvența cardiacă, istoricul exercițiilor fizice sau tensiunea arterială
Indiferent de modul în care vă scoateți din uz dispozitivul mobil, fie că îl donați, îl schimbați cu unul nou, i-l dați unui membru al familiei, îl revindeți sau chiar îl aruncați, trebuie să vă asigurați că întâi ștergeți toate informațiile sensibile de pe el. Ștergerea pur și simplă a datelor nu este suficientă, ar trebui mai degrabă urmat procesul de ștergere în siguranță („secure wiping”) a tuturor datelor de pe dispozitiv. Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este resetarea dispozitivului. Funcția de resetare variază între dispozitive; găsiți mai jos pașii de urmat pentru cele mai comune dintre ele. Și mai sigur este să verificați că aveți activată criptarea pe dispozitivul dvs. înainte de a-l reseta. Pe dispozitivele mobile mai noi, cel mai simplu mod de a face acest lucru este să activați opțiunea de blocare a ecranului (care este probabil deja activată).
În cele din urmă, vă recomandăm să faceți o copie de siguranță a dispozitivului înainte de a-l reseta:
- Dispozitive Apple iOS: Setări | Setări generale | Resetare | Șterge conținut și setări
- Dispozitive Android: Setări | Securitate | Resetarea datelor din fabrică
Pe lângă dispozitiv, trebuie să vă gândiți și ce faceți cu cartela SIM („Subscriber Identity Module”). Cartela SIM este ceea ce utilizează un dispozitiv mobil pentru a realiza o conexiune celulară sau de date. Când ștergeți dispozitivul, cartela SIM păstrează informații despre contul dvs. Dacă vă păstrați numărul de telefon și vă schimbați dispozitivul, întrebați furnizorul de servicii telefonice dacă vă poate transfera cartela SIM.
Dacă acest lucru nu este posibil, păstrați vechea cartelă SIM și distrugeți-o fizic pentru a împiedica o altă persoană să o folosească din nou, în încercarea de a obține acces la informațiile sau conturile dvs. Apoi, unele dispozitive Android utilizează o cartelă detașabilă SD („Secure Digital”) pentru spațiu de stocare suplimentar. Scoateți aceste carduri externe înainte de a scoate din uz dispozitivul mobil. Aceste carduri pot fi adesea reutilizate la noi dispozitive mobile sau pot fi utilizate ca spațiu adițional de stocare pe computer, cu ajutorul unui adaptor USB. Dacă nu este posibil sa reutilizați cardul SD, atunci, la fel ca vechea cartela SIM, vă recomandăm să îl distrugeți fizic.
Dacă nu sunteți convins de niciunul dintre pașii de mai sus sau dacă opțiunile de resetare a dispozitivului dvs. sunt diferite, duceți-l la magazinul de unde l-ați cumpărat și cereți ajutor unui tehnician instruit. În încheiere, dacă vreți sa scăpați de un dispozitiv mobil, gândiți-vă să îl donați. Există multe organizații de caritate care acceptă dispozitive mobile folosite, iar mulți furnizori de telefonie mobilă au în magazinele lor coșuri speciale unde puteți arunca aceste dispozitive.