Acasă IT News Românii folosesc software nelicențiat la cote alarmante

Românii folosesc software nelicențiat la cote alarmante

20
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Conform celui mai recent Studiu Global referitor la Software al BSA, utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicențiat la cote alarmante, în ciuda strânsei legături dintre software-ul nelicențiat și atacurile informatice.

Studiul, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance, evidențiază că în România nivelul de programe software instalate pe computere fără licențe corespunzătoare/legale se ridică la 60 de procente. Aceasta reprezintă totuși o scădere de 2 puncte procentuale, comparativ cu 2013, cifră indicată de studiul BSA anterior. 

Studiul, care include în sfera de analiză consumatori, manageri IT și companii utilizatoare de PC-uri, subliniază că gradul de folosire de software nelicențiat este încă ridicat și că atât persoanele fizice, cât și companiile se joacă cu focul atunci când folosesc programe pentru calculator nelicențiate, din pricina strânsei legături care există între utilizarea de software nelicențiat și atacurile informatice. 

Atunci când se utilizează software nelicențiat, probabilitatea de incidență malware crește spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriașe. De pildă, numai în 2015, atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 de miliarde USD. 

Studiul mai arată, printre altele, că: 
  • 39 de procente din software-ul instalat pe computerele din întreaga lume în 2015 nu era licențiat corespunzător, ceea ce reprezintă doar o scădere modestă față de cele 43 de procente în 2013, astfel cum rezultă din precedentul studiu BSA; 
  • Chiar și în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25 de procente la nivel mondial în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare. 
  • Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) estimează că 15% din angajați încarcă software pe rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației; un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajați – arată că încarcă software neautorizat pe rețea.  

În ce privește zonele geografice, studiul de anul acesta evidențiază următoarele: 

  • Regiunea cu cea mai mare rată de utilizare de software nelicențiat este Asia-Pacific, cu o rată de 61 de puncte procentuale, o scădere de un procent față de situația din 2013, din precedentul studiu BSA. 
  • A doua regiune ca rată a folosirii de software nelicențiat este Europa Centrală și de Est, cu 58 de puncte procentuale (o diminuare de trei procente față de 2013), urmată de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncta procentuale (în scădere cu două procente față de 2013). 
  • America de Nord rămâne zona cu rata cea mai scăzută, anume 17 procente, cu toate că și aceasta se ridică la o valoare comercială semnificativă, de 10 miliarde USD. 
  • În Europa de Vest, rata totală a scăzut cu un punct, ajungând la 28 de procente.