NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Unele companii din România au fost atacate de noua variantă CTB Locker, un ransomware care atacă site-urile web. Este pentru prima dată când un virus infectează și criptează nu doar documente de pe calculatoare personale, ci și servere web, informează stirileprotv.ro.
Virusul a apărut de doar câteva zile și a făcut sute de victime în zece țări, printre care și România. Sute de companii s-au trezit cu paginile de internet blocate, iar bazele de date criptate.
Atacatorul, denumit CTB Locker, afectează acum doar serverele web și nu calculatoarele personale, ceea ce îl face extrem de greu de depistat și neutralizat. Hackerul se folosește de vulnerabilitățile platformei WordPress, loc unde oamenii pot crea site-uri web foarte ușor. Își creează propria pagina și prin ea, încarcă virusul în sistem.
Odată intrat, câștigă accesul de administrator al site-ului și poate ataca orice pagină de net. De aici, el poate face orice: să cripteze date, să șteargă sau să copieze fișiere, fără ca administratorul de drept să știe.
Imediat după infectare, pe site-ul victimei apare un mesaj de răscumpărare. “NU încercați să păcăliți sistemul, să încercați să decriptați fișierele sau să le ștergeți! Aceasta va duce la imposibilitatea de a vă recupera informațiile, iar noi nu vă vom putea ajuta. Singurul mod în care vă puteți recupera fișierele este să urmați instrucțiunile de mai sus.”
![România, printre țările atacate de noua variantă CTB Locker țările atacate de noua variantă CTB Locker](https://www.programegratuitepc.com/wp-content/uploads/2016/03/ScreenShot03-07-16at08.54PM.png)
„Este vorba despre standardul de encripție pe care îl folosesc și algoritmul de encripție pe care îl folosesc, care este unul foarte puternic și nu se poate decripta prin niciun mijloc convențional sau niciun mijloc cunoscut„, spune directorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.
Jumătate din companiile atacate au plătit ca să își recupereze datele. Specialiștii vă recomanda să vă faceți un backup, adică să aveți informațiile importante și pe un sistem de stocare independent, fără legătură la internet. Așa vă protejați în fața hackerilor și nu îi plătiți atunci când vă atacă.