Acasă IT News România înregistrează procentaje mai mari decât mediile mondiale la categoriile: atacuri tip...

România înregistrează procentaje mai mari decât mediile mondiale la categoriile: atacuri tip pishing, minare ilicită de criptomonede, atacuri ransomware și atacuri prin malware, arată un raport al Microsoft

20
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Microsoft a publicat raportul Security Intelligence (SIR), ediția numărul 24, care oferă o perspectivă de ansamblu asupra evenimentelor și amenințărilor globale de securitate cibernetică ale anului 2018 și include o imagine a peisajului de securitate în domeniul IT.

România înregistrează procentaje mai mari decât mediile mondiale la categoriile: atacuri tip pishing, minare ilicită de criptomonede, atacuri ransomware și atacuri prin malware, arată un raport al Microsoft

Pentru a crea acest raport, echipa SIR a analizat tendințele rezultate din datele colectate anonim la nivel global pe parcursul întregului an, prin numeroasele servicii și produse Microsoft. Au fost analizate peste 6,5 miliarde de incidente de securitate care trec prin cloud-ul Microsoft în fiecare zi și au fost adunate informații de la mii de cercetători din domeniul securității din întreaga lume.

Conform raportului, România înregistrează procentaje mai mari decât mediile mondiale la categoriile: atacuri tip pishing, minare ilicită de criptomonede, atacuri ransomware și atacuri prin malware.

Cea mai mare diferență față de media europeană este la capitolul ratei de atacuri malware, România atingând un procentaj de 7,46%, cu 2,13 % mai mare decât rata medie la nivelul Europei. România întrece cu mult Cehia (3,44%), dar și Ungaria (6,21%) și Bulgaria (7,10%) la categoria atacurilor malware. 

România se poziționează deasupra mediei mondiale și la procentul mediu lunar al dispozitivelor care s-au confruntat cu minarea ilicită de criptomonede. Media la nivel mondial atinge un procent de 0,11%, în timp ce în România rata ajunge la 0,26%. La acest capitol, Cehia pare că se poziționează mult mai bine, cu o rată de doar 0,09%, în timp ce Serbia, de exemplu, depășește media la nivel mondial cu 0,23 puncte procentuale.

Atacurile ransomware au scăzut la nivel mondial cu până la 73% din luna ianuarie până în decembrie 2018. Ransomware-ul a reprezentat o amenințare uriașă pentru datele din 2017, iar declinul față de anul 2018 este unul ușor de remarcat. Declinul ransomware-ului apare ca fiind rezultatul trecerilor la noi metode de a monetiza atacurile cibernetice, iar minarea de criptomonede este una dintre metodele pe care atacatorii cibernetici le-au folosit pentru a-l înlocui. Minarea profitabilă de monede necesită o cantitate imensă de putere de calcul, de aceea atacatorii instalează programe malware pe computerele utilizatorilor pentru a „sustrage” puterea de calcul necesară.

Remediere

  1. Utilizarea programelor anti malware

Majoritatea programelor antivirus blochează în momentul de față execuția scripturilor care minează monede virtuale.­­ Singura deficiență ar fi faptul că această caracteristică poate fi disponibilă îndeosebi pentru programele cu licență și nu pentru cele gratuite. Malwarebytes este doar un exemplu din multitudinea de soluții existente pe piață care permit blocarea acestor scripturi pentru Windows și Mac, astfel nefiind necesare alte setări suplimentare din partea utilizatorului.

  1. Utilizarea extensiilor pentru browser

La nivel de browser, există o suită întreagă de extensii care pot fi instalate atât în browserele utilizate pentru PC, cât și pentru platformele mobile (smartphone, tabletă), dezvoltate pentru a preveni execuția unor astfel de scripturi fără acordul utilizatorului final. Exemple de astfel de extensii sunt:

  1. Blocarea manuală a domeniilor

În cazul în care sunt cunoscute domeniile utilizate pentru descărcarea sau distribuirea unor astfel de scripturi, acestea pot fi blocate manual cu ajutorul unei extensii de browser așa cum este AdBlock. Spre exemplu, pentru a bloca domeniul https[:]//coin-hive.com/lib/coinhive.min.js, acesta se adaugă în câmpul de la opțiunea  Customize > Block an ad by its URL.

  1. Dezactivarea JavaScript

Dezactivarea rulării JavaScript în browser poate fi o opțiune, cu mențiunea că poate afecta toate site-urile care folosesc JavaScript, acestea fiind destul de multe. De aceea, utilizarea unei aplicații pentru blocarea conținutului poate fi o variantă de preferat. Spre exemplu, 1Blocker este o astfel de aplicație care poată fi instalată pe dispozitivele iPhone și iPad.

  1. Actualizarea sistemului de operare și aplicațiilor instalate