NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Cei de la VPNOverview au analizat securitatea cibernetică din țările membre ale Uniunii Europene, iar România se află pe ultimul loc. Cea mai sigură țară din acest punct de vedere este Germania, obținând note mari în patru din cele opt categorii.
După Germania, în clasamentul celor mei sigure țări, vin Irlanda, Danemarca, Croația, Suedia, Spania și Finlanda. La pol opus se află Cipru, Lituania, Italia, Slovenia și Bulgaria, dar cel mai prost la securitate cibernetică se află România, precizeaza realitatea.net.
Ultima țară din clasament este România care înregistrează note slabe la mai multe capitole, inclusiv la website-uri infectate (24,6% dintre români riscă să ia un virus în urma vizitării unor site-uri malițioase, cel mai ridicat procent din UE). România stă prost și la capitolul legislație, țara noastră având doar două legi care privesc lupta împotriva infractorilor cibernetici. În Franța și Germania există șapte astfel de legi, iar în Ungaria șase. În schimb, stăm bine la pierderea controlului asupra contului de social media în urma unui atac al hackerilor. 23% dintre francezi s-au confruntat cu asta, 19% dintre belgieni, 19% dintre austrieci și 18% dintre români.
Alte date:
- 59% din olandezi au descoperit un virus pe un dispozitiv personal (cel mai mare din Europa), 53% din finlandezi și 49% din luxemburghezi (39% dintre români)
- Locul unde se efectuează cele mai multe fraude bancare este Marea Britanie (24% din populație a fost afectată), apoi în Franța (17%) și în Luxemburg (15%). În România, doar 9% din populație a fost victima unui astfel de atac.
- Bulgarii (21,7%) și românii (19,7%) sunt cei mai predispuși europeni să-și infecteze dispozitivele prin introducerea unui stick USB într-un computer. Cei care au învățat că nu orice stick USB găsit pe jos se introduce într-un PC sunt danezii (5,2%), irlandezii (5,9%) sau cehii (7,2%).