AV-TEST.org a publicat astăzi rezultatele unui nou test de laborator realizat în lunile iulie/august 2015. La acest test au participat un număr de 21 soluţii de securitate, platforma folosită pentru testarea produselor fiind Windows 7 (SP1, 32 bit).
Criteriile de departajare luate în calcul au fost:
- Protecţia împotriva infecţiilor malware (viruși, viermi, troieni…etc)
- Performanță (impactul produsului de securitate asupra sistemului în utilizarea zilnică – site-uri vizitate, descărcarea/instalarea/rularea de programe, copierea datelor)
- Ușurința în utilizare, alarmele false generate la accesarea de site-uri legitime, programe legitime instalate detectate ca malware precum și blocarea unor acțiuni legitime ale diverselor programe instalate
Produsele au fost evaluate timp de 2 luni (iulie și august 2015) printr-un test de tip „Real-World” (protecția împotriva atacurilor malware de tip zero-day, inclusiv amenințări web și viruși răspândiți prin e-mail – 165 probe utilizate), dar și a unui test pentru detectarea malware-ului descoperit în lunile mai/iunie (set de referință AV-TEST – 20.094 probe utilizate).
Maximum posibil pentru fiecare din cele trei criterii de departajare a produselor de securitate testate a fost de 6 puncte.
În ceea ce privește protecţia împotriva infecţiilor malware, produsele de securitate de la Bitdefender, Avira, AVG, AhnLab, BullGuard, F-Secure, K7 Computing, Panda, McAfee, Norton, Trend Micro și Qihoo 360 au primit numărul maxim de puncte, în timp ce produsul Comodo Internet Security și MSE au obținut doar 3 puncte. Bitdefender și Kaspersky au fost singurele produse ce au obținut punctajul maxim la testele de performanță, codașele la această categorie de testare fiind G Data și Quick Heal (2,5 puncte).
La categoria „Ușurința în utilizare”, majoritatea produselor antivirus implicate în testul efectuat au obținut rezultate remarcabile, cu excepția produsului AhnLab, care a primit doar 4,5 puncte.
Marele câștigător a acestei noi runde de teste a fost Bitdefender Internet Security 2015, fiind singurul produs ce a obținut toate cele 18 puncte. MSE a fost și de această dată singurul produs care nu a reușit să câștige un certificat AV-TEST, deși a marcat o creștere de la 9,5 puncte în testul realizat în luna aprilie, la 14 puncte în acest ultim test.
Cel mai bun antivirus freeware testat a fost Panda Security Free Antivirus, care a obținut un total de 17 puncte!
Testul complet poate fi studiat aici.